CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 04/12/2014

Mas i Junqueras: sense química i amb els partits atrinxerats

El president diu, en un missatge dirigit al líder republicà, que ha arribat el moment de ser “eficaços” i “generosos”

Joan Serra / Roger Tugas
5 min

Barcelona“Escoltar sempre va bé”. Va ser la resposta, breu i de compromís, del president després d’haver escoltat, al Palau de Congressos, Oriol Junqueras. El líder d’ERC acabava de tancar la porta a la llista unitària de Mas i havia proposat un full de ruta diferent del del president. Gairebé 24 hores després, Mas va verbalitzar una resposta al trajecte de Junqueras, que planteja les llistes separades de paraigua comú i govern d’unitat. Ahir a la tarda, en la presentació de la Història de la humanitat i la llibertat, de Sàpiens Publicacions, el president va apuntar que la situació política de Catalunya reclama ser “eficaços” i “generosos”. “Espero que trobarem aquesta doble manera d’enfocar la realitat actual”, va afegir el president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l’Arts Santa Mònica, davant d’un auditori expectant, Mas va enfocar la manera de superar el xoc. “Si entenem que calen actituds i instruments nous, ens en podem sortir”, va raonar el president, que va detallar com interpreta que s’ha de mostrar aquesta actitud. “Hem de ser eficaços des del punt de vista dels objectius i traçar bé els itineraris. Un país lliure no vol dir aïllat. Hem de tenir clares unes regles de joc”, va dir. “Ens hem de conjurar per ser eficaços”, va reblar, sense referir-se a Junqueras. El missatge al líder d’ERC hi era implícit.

Enuig a Convergència i a Palau

El segon ingredient que, segons Mas, defineix l’actitud indispensable per a l’escenari post 9-N és la generositat. “Hem de ser generosos. I no és fàcil en política. És molt humà en les actituds de les persones, que primer t’hi posis tu, després el col·lectiu proper, com pot ser un partit, i finalment el conjunt de tot, el país. Una actitud nova i generosa és invertir els termes: primer el país, després el col·lectiu proper, que podria ser el partit, i en últim terme el jo -va reflexionar-. Si no, haurem perdut una ocasió històrica d’aconseguir la llibertat”, va afegir.

Ahir el clima era de seriós enuig a Convergència i a l’entorn més directe del president al Govern. No només per les formes -Junqueras no va fer cap referència a Mas en el seu discurs- sinó també pel fons del discurs i les discrepàncies en el format (el no a la “llista de país”) i les formes (les esmenes al full de ruta dels divuit mesos i la doble ratificació de la independència). Entre acusacions a Junqueras de “carregar-se el procés” per pur interès partidista admetien que la negociació es preveu difícil, i més en un context en què el líder d’ERC no accepta “que és el president el que marca el terreny de joc” de la negociació i que, per tant, la seva proposta de llista de llistes no es pot situar en un pla d’igualtat.

L’entorn de Mas insistia que la potestat de convocar les eleccions només és del president, però també acceptaven que difícilment podrà aguantar més d’un any en minoria al Parlament. Enfrontat a ERC i sense socis alternatius, la negociació dels pressupostos presentats dimarts -que es podrien haver de retirar o desfigurar si no hi ha eleccions aviat- en pot ser la primera constatació. Així, els convergents admeten que, encara que no hi hagi “llista de país”, Mas pot cridar a les urnes, i donen per fet que guanyaria. Serien, però, eleccions normals, no un referèndum. Amb els nous equilibris i les ferides de la campanya, caldria “reajustar” aspectes del procés. “ERC pensa que amb la seva proposta ens mata ; és el que volen, però no ho poden donar per fet”, avisen. A Convergència esperaven de Junqueras més “obertura”, però els dirigents de CDC s’aferren a la idea que la gent demana la unitat i deixar enrere el partidisme. Una lògica que atribueixen a Mas, “que els ha acompanyat”, i no a Junqueras, “que actua amb la lògica antiga d’esquerra i dreta”. “La gent ha decidit tirar milles”, afirmen en relació a un capgirament de les enquestes a favor de Mas, que encara no ha resolt com es presentarà si no ho pot fer amb la “llista de país”.

Junqueras demana reunió

Per llimar diferències, resultaran rellevants els contactes dels pròxims dies. Ahir Junqueras va sol·licitar per SMS una trobada amb Mas. Encara no té data. El Govern va informar que el president té la intenció d’obrir una ronda de contactes.

ERC feia pinya ahir amb el seu líder i renegava de les crítiques més o menys sonores que arribaven de l’entorn de CDC. “Com més disparen, més justifiquen que cal més d’una llista, perquè hi ha cosmovisions diferents”, defensava un dirigent. La cúpula d’ERC, de fet, considera que ara la pilota torna a ser a la teulada de Mas. Aquestes fonts creuen que hauria de valorar la proposta de Junqueras i justificar per quin motiu no accepta un full de ruta “més vàlid” per atreure els indecisos. Al·leguen que els politòlegs que consulten sobre quina és la millor fórmula per assolir aquests reptes apunten que “la demoscòpia no suma amb una llista única”.

Així mateix, des d’ERC insisteixen que el seu partit s’ha comportat de manera més neta que CDC, ja que es va esperar a després del 9-N a presentar full de ruta, mentre que els convergents fa temps que posen sobre la taula les plebiscitàries amb llista única i ara carreguen contra els republicans pel fet de no acatar-ho. “Han de deixar d’utilitzar la llei de l’embut”, lamenta una font pròxima a Junqueras, que recorda que “algú que et vol seduir no t’insulta”. Des d’ERC defensen com a arguments favorables al seu full de ruta que té l’aval del socialisme sobiranista i en bona mesura de la CUP i que no genera rebuig en ICV-EUiA, que tanca la porta a Mas. ERC assegura que Junqueras es reunirà amb Mas amb voluntat d’entesa però no d’acatar. “Serem generosos, esperem que sigui flexible”, asseguren, i exigeixen “no posar vetos a la voluntat de guanyar”.

Negociar també la presidència

En què pot ser generós Junqueras? Algunes fonts apunten que podria modular part del full de ruta o oferir la presidència del Govern d’unitat a Mas encara que l’actual president no guanyés. “Tots tenim ganes de fer la independència, ens hem de posar d’acord”, insisteix un dirigent. Malgrat tot, ERC creu que juga amb cert avantatge. I és que afirma que Mas no pot deixar de convocar eleccions, hi hagi acord amb les altres formacions o no.

El Pacte pel Dret a Decidir es declara coresponsable del 9-N

Les entitats i institucions que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir van fer ahir públic un manifest en el qual es declaren “coresponsables” de la crida als ciutadans a participar en el 9-N. Ho van fer en resposta a la querella que ha presentat la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau, una acció judicial que consideren que “ofèn la dignitat nacional” i en la qual veuen “suspicàcia de motivacions polítiques”. Al marge del seu rol com a coordinador del Pacte, l’expresident del Parlament Joan Rigol va admetre que ell personalment està “en plena sintonia” amb el full de ruta per assolir la independència que Artur Mas va explicar la setmana passada. “El lideratge del president Mas és el fonamental de tot el procés”, va sentenciar. De l’itinerari marcat pel president, Rigol en va subratllar el “reforçament democràtic” del mateix procés i el resultat “diàfan” que permet. Alhora, també va destacar la força “dels fets consumats” del pla de Junqueras. “De la riquesa de les dues propostes n’ha de sortir la unitat que tots busquem”, va concloure.

stats