PRESSUPOSTOS
Política 14/03/2013

Mas i Junqueras fan pinya pel dèficit

CiU i ERC busquen tancar avui un acord per esmenar la retallada als funcionaris i fer-la progressiva

Roger Tugas / Joan Faus
3 min

Barcelona / Madrid.El president d'ERC, Oriol Junqueras, va protagonitzar en el ple d'ahir una inèdita pregunta al president sense pregunta. Es va centrar a enumerar el que suposaria retallar 4.500 milions d'euros en el pressupost del 2013 com requeriria complir el dèficit del 0,7% fixat per Madrid. "A vegades no cal fer la pregunta, només amb l'exposició ja s'entén el que es vol dir", va respondre Artur Mas. Certament, l'objectiu era fer pedagogia sobre la impossibilitat de complir l'exigència de l'Estat i escenificar la sintonia entre el Govern i ERC en la negativa a aprovar uns pressupostos amb un dèficit del 0,7% tot i una oposició que reclama ja els comptes. A més, ja han tancat un acord per prioritzar el pagament del deute als ajuntaments, esperen escenificar igualment avui una entesa en la modificació de la rebaixa salarial als empleats públics com exigia també ERC i el Govern es va fer seves les demandes del seu soci sobre TV3.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els últims dies havien aparegut les primeres fissures pressupostàries entre els dos socis. Els unia que cap dels dos veu possible donar llum verda a uns comptes amb el dèficit requerit i aposten per ajornar-los a l'espera d'una flexibilització, però els allunya el pla B. Així, el Govern no veu clar aprovar un pressupost amb un dèficit superior que no sap qui finançaria i ERC reclama tirar pel dret. De moment, però, aspiren a convèncer la resta de partits catalans de la seva postura i unir-los en un front comú que pressioni Madrid.

No ho va aconseguir al ple anterior una moció d'ERC que va rebre l'oposició del PSC i ICV però a la cimera de dissabte ho tornaran a intentar. Així, un dels punts més destacats del document de propostes que l'executiu va repartir per debatre-hi exigeix al govern central situar el dèficit català per al 2013 segons el percentatge de despesa de les autonomies sobre el total espanyol, equivalent a un terç. Com que l'Estat té ara permès un 4,5%, a la Generalitat n'hi correspondria un 1,5%.

Montoro s'obre a negociar

"No es poden fer uns pressupostos amb l'objectiu de dèficit del 0,7% perquè ho destrossarem tot [...], temes bàsics de l'estat del benestar". Així de clar va ser Mas, que també va subratllar que totes les retallades del 2011, el 2012 i el 2013 equivaldrien només a un terç del dèficit fiscal.

Ahir mateix, però, va rebre una bona notícia en forma de flexibilització de postures de Madrid. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va confirmar que compartirà el marge de dèficit addicional que atorgui Brussel·les al govern espanyol. En resposta al diputat del PSC Francesc Vallès en la sessió de control a l'executiu al Congrés, Montoro va assegurar que es negociarà amb les comunitats "l'adequació a un nou camí de dèficit". Madrid confia que la nova meta sigui del 5,7%, com va avançar l'ARA.

Modificació de la rebaixa salarial

L'idil·li de CiU i ERC va tenir una altra escena al Parlament quan el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va respondre al diputat republicà Sergi Sabrià que es replantejaria el tancament de la delegació de TV3 a Perpinyà, que en reduiria les retallades, que tornaria a modificar les lleis de l'audiovisual com reclama ERC i que augmentaria el pes d'aquest partit a la CCMA en proporció al seu resultat al 25-N.

Igualment van arribar a un acord per prioritzar els deutes del Govern amb els ajuntaments que s'escenificarà avui en una moció. Per acabar, falten per tancar els detalls per esmenar la rebaixa salarial als funcionaris que va aprovar l'executiu i que va provocar el rebuig d'ERC, que la vol progressiva i que no afecti els empleats amb rendes baixes. Si hi ha acord, els dos grups el firmaran públicament avui. Si no, ERC s'abstindrà en una moció del PSC que demana derogar la mesura i, per tant, facilitarà que s'aprovi i es produeixi el primer i sever revés parlamentari a Mas.

stats