XOC PER LA CONSULTA
Política 29/08/2013

Mas i Rajoy mantenen el diàleg sota mínims

Els dos presidents s'havien de trobar a l'agost però la cita va ser finalment cancel·lada per les gèlides relacions

M.e. Quetglas / O. March
3 min

Madrid / Barcelona.Sota mínims. Aquest és l'estat actual -que ja fa mesos que dura- del diàleg entre Artur Mas i Mariano Rajoy. D'ençà que el president de la Generalitat va enviar al juliol a la Moncloa una carta en què demanava la celebració d'una consulta, el contacte entre els dos mandataris ha estat breu -amb prou feines un parell de minuts- i exclusivament telefònic. El procés sobiranista, sumat al "greuge" que el Govern considera que l'executiu espanyol ha comès amb el repartiment del dèficit, ha deixat les relacions encara més tocades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant és així que ni tan sols la intervenció d'homes bonsha permès una cita entre els dos presidents. L'únic contacte que es preveu, si es té en compte el que defensen a la Moncloa i el que intueixen a Palau, serà la carta amb què Rajoy contestarà la petició de Mas. El president espanyol, en conversa telefònica -així ho va explicar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en una entrevista al canal 3/24-, va avisar Mas que ja havia rebut la missiva i que la contestaria. L'única incògnita és saber quan arribarà a la bústia de la Generalitat.

Ni un mil·límetre

Fonts de l'entorn de Rajoy insisteixen a dotar d'un perfil baix el pols entre els dos executius a tomb de la consulta. "La posició del president és coneguda i no ha variat", asseguren a la Moncloa, on tenen la intenció de tenir guardada al calaix la carpeta catalana. Això dificulta la feina als abanderats -polítics i mediàtics- del diàleg, que veuen acotat el seu terreny de joc, i obliga Mas a actuar sense interlocució a l'altra banda. Reunió fallida al marge, aquests agents observen com ni Mas ni Rajoy es mouen de la seva posició. Ni el català renuncia a la consulta ni l'espanyol vol parlar-ne.

Els alts dirigents de CiU sostenen, davant d'aquesta situació, que Rajoy erra el tret. Que podria haver matat el debat abans de vacances i que la reentrada al setembre li hauria resultat més senzilla. En tot cas, Rajoy ha optat per la tàctica que fa servir sempre -deixar passar el temps fins a l'extenuació del rival- i no contestar. "Caldrà veure què respon i si hi ha alguna disponibilitat al diàleg", assegurava ahir Homs, que en cap de les seves intervencions dóna per tancada la via d'una consulta pactada amb la Moncloa.

"¿El senyor Rajoy no està disposat a parlar d'això? Quin seria el tarannà democràtic d'un governant que no s'avé a dialogar quan el que es demana és poder votar?", es pregunta el conseller de la Presidència en la línia que està fent servir CiU d'equiparar consulta amb democràcia per deslegitimar la posició immobilista del govern espanyol.

A l'espera dels matisos

Mas es mirarà la resposta de Rajoy amb lupa. Amb tota probabilitat -així ho han pregonat els dirigents del PP a Catalunya i alts representants del govern espanyol- es referirà a la Constitució com a impediment per organitzar un referèndum i posarà èmfasi en les dificultats econòmiques que viu Espanya per cridar a fer front comú per revertir la situació. Homs va afirmar ahir que caldrà observar de prop la missiva de Rajoy per trobar-hi matisos.

"A vegades les coses es presenten el primer dia així i després hi ha una sèrie de matisos que transformen la realitat", va considerar el conseller de la Presidència. L'experiència -va ser negociador de l'Estatut i ideòleg del pacte fiscal- li fa tenir, malgrat tot, "poques esperances". Un sentiment que impera a CiU, tot i que en alguns sectors del Govern -els més moderats- esperen una resposta tova de Rajoy que alimenti l'esperança d'obrir algun tipus de diàleg.

Al setembre, però, les possibilitats d'entesa seran escasses. A la Via Catalana -en què Mas no participarà per donar protagonisme a la societat civil i per preservar la seva figura institucional- s'hi sumarà, a finals de mes, un debat de política general que fixarà els pròxims passos del procés. Mas ha promès als seus que no farà marxa enrere i, citant Winston Churchill als seus col·laboradors més pròxims, assegura que "tot anirà bé". La resposta de Rajoy a la carta acabarà de definir la relació entre els dos presidents.

stats