PLA DE GOVERN
Política 11/06/2013

Mas s'imposa una agenda més àmplia per rellançar el Govern

Pretén fer lluir l'acció de l'executiu més enllà de la consulta i el dèficit

Roger Mateos
2 min

Barcelona.Artur Mas presentarà avui la seva carta de navegació per als tres anys i mig que teòricament queden de legislatura. Enmig d'un gran secretisme al voltant dels continguts, el president de la Generalitat farà aprovar el pla de govern 2013-2016, l'instrument on s'establiran les actuacions prioritàries a emprendre en els pròxims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb CiU en plena caiguda en les enquestes i amb un dia a dia molt marcat pel procés cap a la consulta sobiranista i l'ofec financer de la Generalitat, Mas vol aprofitar l'oportunitat per canviar de to i "fer un esforç per explicar altres coses que fa el Govern", com assenyalen fonts de la Generalitat. No hi ha canvi en els objectius finals traçats a l'inici del mandat, però per poder-hi arribar, segons indiquen les fonts consultades, es busca un revulsiu, que en part es pretén trobar fent més èmfasi en actuacions de l'executiu que fins ara passen desapercebudes.

No ho tindrà fàcil, perquè el debat polític català fa mesos que està molt concentrat en la consulta i les estretors financeres de la Generalitat. I en un context de retallades continuades -fins a l'abril el Govern ja havia reduït la despesa en 1.300 milions d'euros més- l'obra feta difícilment pot ser satisfactòria.

S'espera, a més, que el pla de govern aporti més acció coordinada entre departaments per abordar els reptes de la legislatura. Serà el mateix Mas qui, després de presentar el document en la reunió del consell executiu d'aquest matí, comparegui en roda de premsa per exposar-ne els continguts. El compendi de prioritats estratègiques es basarà en les propostes programàtiques avançades per Mas en el debat d'investidura i en l'acord d'estabilitat segellat amb ERC.

El 3 de gener, en els primers dies del nou executiu, es va aprovar l'acord per començar a elaborar el pla de govern 2013-2016 i llavors ja es va preveure que tingués set eixos: recuperació econòmica i ocupació, cohesió social i serveis públics, agilitat i transparència en l'administració, projecció exterior i reconeixement internacional, transició nacional i dret a decidir, sostenibilitat de les finances públiques i, finalment, equilibri territorial.

El pla de govern s'aprova habitualment dins del primer semestre de la legislatura. En l'anterior mandat, Mas va trigar cinc mesos a presentar el pla de govern 2011-2014, que contenia vuit eixos i 474 objectius concrets. Bona part dels continguts van quedar penjats amb l'avançament de les eleccions. Aquest cop les incerteses que planen sobre la legislatura també poden alterar els plans.

stats