DRET A DECIDIR
Política 25/09/2014

Mas escura els terminis per evitar un veto fulminant a la consulta

La reunió del TC condiciona la signatura del decret del 9-N

Roger Mateos
3 min

BarcelonaDes que el Parlament va aprovar divendres la llei de consultes, les càbales sobre la data en què Artur Mas signarà el decret de convocatòria del 9-N, alimentades per l’hermetisme imposat pel president de la Generalitat, no han parat de reformular-se. La primera, prevista per més d’un diputat sobiranista, vaticinava que tot es desencadenaria el mateix divendres 19 de setembre: un cop votada la llei, Mas es dirigiria al Palau de la Generalitat, signaria el decret i, a continuació, seria entrevistat per Mònica Terribas a TV3. La predicció no es va complir, tot i que la Sala de Torres-García de Palau ja fa dies que està condicionada per poder fer l’entrevista en qualsevol moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ho porta molt personalment el president”, assenyalen fonts de la Generalitat per explicar el fet que encara no se sàpiga la data. Ahir, mentre encapçalava el seguici d’autoritats a les Festes de la Mercè, a la plaça Sant Jaume, Mas seguia sense revelar l’enigma i es limitava a confirmar que signarà el decret abans d’acabar la setmana, com va anunciar diumenge. Han anat passant els dies, però, sense que hagi arribat la seva rúbrica. A què és deguda aquesta espera? Un dels factors que explica que no hagi tingut cap pressa és el fet que Mariano Rajoy marxés dimarts a la nit cap a la Xina i no en torni fins dissabte. Tot i ser fora, però, el govern espanyol pot presentar igualment els recursos contra la llei de consultes i el decret del 9-N un cop surtin publicats en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

El factor que més ha condicionat els tempos de Mas és la reunió d’aquesta setmana del plenari del Tribunal Constitucional (TC). Quan l’executiu central presenti els recursos i l’alt tribunal els admeti a tràmit, les eines legals que han d’emparar la consulta del 9 de novembre quedaran automàticament suspeses de forma cautelar. La reunió del TC va començar dimarts i acabarà avui. Si el decret s’hagués signat a principis de setmana, el TC ja hauria tingut temps de tombar-lo.

Mas ha escurat els terminis precisament per evitar-ho i concedir el mínim marge possible a l’Estat perquè pugui reaccionar amb celeritat. Com més temps disposi el Govern abans que arribi la suspensió, més passos podrà anar fent per desplegar els instruments per poder votar el 9-N: campanya institucional informativa, autoritat electoral, registre de participació, meses...

La setmana s’estreny. Mas podria signar avui, mentre els magistrats del TC ja pleguen del plenari, per limitar la seva capacitat de reacció. La seva pròxima reunió ordinària està prevista per al 7 d’octubre, tot i que podria trobar-se urgentment per admetre a tràmit els recursos del govern espanyol. Divendres al matí hi ha consell de ministres i, a la tarda, Jordi Pujol compareix al Parlament. L’altra opció és signar dissabte. La qüestió és tenir el marc legal del 9-N uns dies en vigor.

Torres-Dulce ja té els recursos a punt

Encara no es coneix el decret que signarà Artur Mas convocant la consulta del 9-N ni els detalls que contindrà sobre la convocatòria, però el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, va assegurar ahir que ja té a punt els recursos d’inconstitucionalitat contra aquest text i contra la llei de consultes aprovada divendres al Parlament. Segons ell, la dimissió d’Alberto Ruiz-Gallardón no ha sigut cap contratemps. “Estan preparats i a l’espera que arribi el moment, i la sortida del ministre no hi té res a veure”, va dir.

stats