DEBAT PARLAMENTARI
Política 04/09/2013

Els detectius de Método 3 sol·liciten a la jutge que investigui el "binomi" PSC-Camacho

Navarro i Montilla, forçats a comparèixer pel cas Método 3

Roger Mateos Roger Tugas
4 min

Barcelona.El primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el seu antecessor, José Montilla, no tindran més remei que comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre la implicació del partit en el cas Método 3. Ha estat la primera conseqüència de l'aixecament dilluns del secret de sumari del cas. Els documents que hi apareixen, als quals ha tingut accés l'ARA, alimenten les sospites que l'exsecretari d'organització José Zaragoza estava al darrere de la gravació del dinar entre la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, el 7 de juliol del 2010 a La Camarga. Però les declaracions judicials del sumari també apunten a la implicació de la mateixa Camacho, que ahir s'esforçava a girar full.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU no va esperar ni un dia a aprofitar-se de les novetats. Per aclarir els fets, els nacionalistes van registrar les peticions de compareixença al Parlament de Navarro i Montilla. Unes hores més tard, ERC anunciava el seu suport a les peticions, suficient perquè siguin aprovades. Aquesta aliança va fer enfurismar el PSC. El seu portaveu al Parlament, Maurici Lucena, va considerar "completament injustes" les compareixences, tot i que va avançar que Montilla i Navarro no posaran impediments a donar les explicacions necessàries. El primer hi anirà perquè el 2010 -quan va tenir lloc la gravació- era primer secretari del PSC i, per tant, havia de controlar l'activitat i contractacions del partit. El cas de Navarro és més col·lateral: CiU el cita perquè suposadament hauria encarregat treballs a Método 3 com a president del grup socialista a la Diputació de Barcelona. Unes compareixences que se sumaran a les de Zaragoza i Camacho, que també va demanar CiU i que el Parlament ja va aprovar al juliol tot i que encara no tenen data.

Pressió per indagar a fons el cas

"Tot apunta a una conxorxa del PSC i el PP per fer mal a CiU", va denunciar el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. A la conversa de La Camarga, la interlocutora de Camacho, María Victoria Álvarez, explica presumptes tripijocs dels Pujol, una informació inflamable a pocs mesos de les eleccions que van fer president Artur Mas. La tesi de Turull coincideix amb la dels detectius de Método 3 imputats.

En les últimes setmanes ha anat creixent la pressió dels advocats d'aquests empleats de l'agència de detectius perquè s'investigui la possible connexió entre Camacho i Zaragoza. En un escrit remès al jutjat d'instrucció 14 per l'advocat del director de Método 3, Francisco Marco, s'abona la hipòtesi que Camacho no només sabia que l'estaven gravant a La Camarga, sinó que fins i tot hauria encarregat l'operació a través d'un "íntim amic". Un informe policial inclòs al sumari aporta dades que identifiquen Zaragoza com la persona que possiblement va moure'n els fils amb Método 3. De fet, l'exdirigent socialista era client habitual de l'agència. A més de la gravació del dinar, al sumari consten encàrrecs per investigar empreses relacionades amb el cas Palau i el finançament de CDC i un seguiment a un tal "XaGA", de qui Zaragoza volia saber on vivia. La policia no és capaç d'identificar l'individu seguit, però El Periódico informa avui que es tracta de l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, del PP.

En l'escrit del lletrat de Marco es demana a la jutge que investigui les trucades fetes i rebudes per Camacho abans, durant i després d'aquell 7 de juliol del 2010. Seria una manera de comprovar si "l'amic" de Camacho va comentaramb ella l'operatiu. Per la seva banda, l'advocat d'Eva Gómez -també imputada- va subratllar, en un escrit del 25 de juliol, que en una llista de clients de l'agència trobada per la policia hi ha "PSC-Camacho". I afirma que, "sens dubte, aquest binomi disposava de la gravació".

També José Luis Marco -un altre dels detectius imputats- va presentar a través del lletrat un escrit en què es convida la jutge a ordenar les diligències per corroborar la "sintonia i relació" entre Camacho i "algun membre del PSC". Fonts consultades per l'ARA reconeixen que les defenses no entenen com no s'ha investigat encara la possible connivència entre Camacho i Zaragoza, i per això han sol·licitat formalment a la jutge que ho indagui. Un dels detalls que més sospites aixeca és el pagament del famós àpat.

Davant la jutge, Camacho va afirmar amb poca concreció que, pel que recordava, ella va signar la factura perquè fos enviada al partit. Però hi ha indicis que ho posen en qüestió. En l'informe policial es relata una part de la gravació, concretament el moment en què Álex Borreguero -el detectiu que va portar la gravadora a La Camarga- arriba al restaurant, es presenta com a "assistent" seu, lliura el centre floral a una cambrera perquè el posi a la taula del reservat, abona per avançat 100 euros i insisteix que si alguna de les comensals vol pagar li diguin que ja s'ha fet. Com podria haver acceptat Camacho el pagament d'un tercer si no hagués estat al cas de tota l'operació?

El PSC "abona" el dinar

Però segons els indicis de la policia el pagament no hauria anat a càrrec de l'agència, sinó del client, presumptament el PSC. En un document en mans de la policia, hi ha desglossats els conceptes pels quals els socialistes haurien pagat 1.750 euros. A més de conceptes com ara "Preparació dispositiu i col·locació en el lloc de la trobada" i "Gravació i retirada del dispositiu", també n'hi ha un que diu "Abonament del dinar".

Dilluns, l'advocat de Borreguero va remetre al jutjat un escrit en què demana que Zaragoza sigui citat com a testimoni. Però l'exsecretari d'organització del PSC segueix callat, a l'espera que la jutge mogui fitxa o no. Fa mesos ja va desmentir qualsevol implicació. Mentrestant, el seu partit segueix amb tensió l'evolució del cas. Per ara, Navarro no pren mesures, però ahir Lucena va deixar caure que "si es demostrés que una persona del PSC ho ha encarregat, no tindria cabuda ni un minut més en política". Més explícit, impossible.

stats