CORRUPCIÓ
Política 29/07/2013

El PP vol el jutge Ruz en el cas Bárcenas

Els populars confien en un magistrat que sol seguir fil per randa els dictats de la Fiscalia Anticorrupció

Juan Luis Galiacho
3 min
FUTUR INCERT  El jutge progressista Miguel Carmona pot alterar l'actuació de Pablo Ruz i condicionar el desenllaç del cas Gürtel-Bárcenas.

MadridLa continuïtat de Pablo Ruz com a jutge de suport del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, a proposta de la mateixa sala de govern de l'Audiència per unanimitat dels cinc membres i ratificada per tres vots a dos al CGPJ, beneficia clarament els interessos del PP en el cas Bárcenas, perquè és un jutge que segueix fil per randa els dictats de la Fiscalia Anticorrupció. No adopta cap resolució sense empara dels fiscals, potser conscient que no és titular de la plaça a la qual va arribar fa tres anys amb la inhabilitació de Baltasar Garzón. Ruz és un jutge que no té número d'escalafó suficient ni tan sols per obtenir un jutjat a Madrid capital. El més a prop que ha arribat és a un jutjat de Móstoles, i abans una mica més lluny, a Collado Villalba. La seva ascendent carrera judicial dependrà, i molt, del posicionament polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eventual arribada al setembre del magistrat progressista Miguel Carmona a aquest jutjat de l'Audiència ha destapat una guerra interna de poder, que evoca la que es va viure fa uns mesos entre Javier Gómez Bermúdez i el mateix Ruz per aconseguir la instrucció del suposat cas de finançament irregular del PP. Carmona ha de prendre possessió de la seva plaça de titular del jutjat número 5 el 25 de setembre, un cop abandoni el càrrec de vocal del CGPJ, expirat el seu mandat. La clau és si el CGPJ es dissoldrà al setembre, com ha de ser, o es mantindrà en cas que no s'arribi a un acord PP-PSOE per a la seva renovació, cosa que jugaria a favor de la continuïtat de Ruz en el cas.

L'eventual retard en la renovació del CGPJ beneficiaria l'estratègia del PP. Els populars saben que a principis del 2014, si tot continua igual, Ruz ja haurà tancat la instrucció del cas Gürtel si continua al capdavant del jutjat número 5. També, en cercles jurídics madrilenys, s'estudia la possibilitat que el mateix Carmona no demani l'ingrés a la seva plaça sinó que ascendeixi a magistrat de sala penal de l'Audiència o, fins i tot, que pugui ocupar a l'Haia una plaça a la sala d'apel·lacions del Tribunal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia. Per això, el gran dubte ara és si Miguel Carmona tornarà algun dia al lloc de l'Audiència Nacional per al qual el van elegir el juny del 2012, per sobre d'una terna formada pel mateix Ruz i les jutges Carmen Lamela i Carmen Rodríguez-Medel.

Ruz ha estat nomenat jutge de suport de Carmona almenys durant sis mesos en una votació singular. Ha rebut l'aval dels vocals del CGPJ designats pel PP, Manuel Almenara i Antonio Dorado (inicialment reticent al vot a favor), i molt significativament el de Margarita Robles, ex alt càrrec amb Felipe González i membre dels progressistes Jutges per la Democràcia. En contra, van votar-hi la vocal del PSOE, Almudena Lastra, i el mateix president del CGPJ, Gonzalo Moliner, pròxim al ministre Alberto Ruiz-Gallardón, que hi veia precipitació.

Si ocupés la seva plaça, Carmona s'hauria de fer càrrec com a jutge titular del Gürtel i de la peça sobre el finançament irregular del PP. Llavors seria ell qui prendria la responsabilitat i establiria amb el jutge de suport (Ruz) la distribució de comeses en els termes que assenyala la llei: ell instruiria els assumptes ja establerts i Ruz els que arribessin. No obstant això, en la pràctica hi ha la possibilitat que els dos magistrats pactin una altra distribució.

Maniobra popular preventiva

La rapidesa a situar Ruz és una clara maniobra del PP per posicionar-se davant l'arribada d'un jutge progressista amb enorme experiència en la carrera judicial, que no es plegarà davant la Fiscalia. El primer dubte és si calia un jutge de suport al jutjat número 5 i per què no en d'altres, i per què no s'ha esperat que sigui el titular el que ho demani si ho veu necessari. Tot apunta a la creació d'un jutge ad hoc que pot servir en safata la nul·litat del procediment, anhel de molts. Per ara Ruz no ha fet cap pas en la instrucció del cas Bárcenas sense l'aval de la Fiscalia, que depèn orgànicament del govern del PP. En cercles de juristes, la forma d'actuar de Ruz en el cas Bárcenas és considerada més que prudent. Es basa a demanar informes a l'Agència Tributària, a la Policia o a la Fiscalia.

Totes les previsions indiquen que per al primer trimestre de l'any 2014 el cas Gürtel-Bárcenas estarà liquidat pel que fa a la fase d'instrucció. ¿Però serà amb Ruz de jutge titular? Aquesta podria ser la clau de volta de tot plegat.

stats