DIVISIÓ SOCIALISTA
Política 21/01/2014

El PSC fa fora quatre crítics dels òrgans de direcció

Geli, Elena i Ventura esperen represàlies també al Parlament

Roger Mateos
3 min
El PSC fa fora quatre crítics dels òrgans de direcció Pelegrí lamenta que es despengin de la consulta

Barcelona.El PSC va començar a accionar ahir la palanca per arraconar i, en última instància, expulsar quatre dirigents crítics dels òrgans de direcció. La comissió de garanties -encarregada de vigilar el compliment dels estatuts, el codi ètic i els reglaments del partit- va decidir suspendre "cautelarment" la pertinença de Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Fabian Mohedano a la direcció i el consell nacional del PSC. La mesura tensa encara més la corda entre el nucli dur que lidera Pere Navarro i el sector crític, abocats a un xoc de conseqüències incertes. Ahir Geli fins i tot s'aventurava a dir que, si el PSC no es refunda, "algú farà una escissió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho advertia al matí, poc abans que el secretari d'organització del partit, Esteve Terradas, i el portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, traslladessin a la comissió de garanties el cas dels tres diputats díscols que dijous passat, desoint les ordres de Navarro, van votar a favor de demanar a Madrid el traspàs de la competència per poder convocar un referèndum. Acabava d'expirar l'ultimàtum a Geli, Elena i Ventura perquè deixessin l'escó per voluntat pròpia.

Amb una celeritat excepcional, a la tarda ja es van precipitar els esdeveniments. El primer damnificat va ser Fabian Mohedano, que des del setembre tenia pendent el seu expedient. A Mohedano se l'acusa d'haver-se implicat en un manifest a favor d'una candidatura unitària del catalanisme a les eleccions europees, d'haver assistit a l'acte d'ERC al Fòrum el 14 de desembre i de difondre a través de les xarxes socials "un posicionament personal i ideològic força distant" amb les tesis oficialistes. Donada la "gravetat" dels fets, la comissió de garanties va decidir suspendre'l com a membre de l'executiva i el consell nacional.

Aquella primera salva de la tarda ja feia presagiar un càstig similar per als tres diputats que van trencar la disciplina de grup. A les 19.05 hores, la comissió de garanties els comunicava que també serien apartats dels òrgans de direcció. En el cas de Ventura, primera secretària del PSC a les Terres de l'Ebre, la seva baixa obliga a establir-hi una gestora. "Ho acato, però no ho comparteixo", reaccionava Elena, queixós perquè no se'ls havia permès fer al·legacions abans que es resolgués fer-los fora. Ara s'obre un procés, en què s'haurà d'escoltar els arguments dels crítics, abans que l'expulsió sigui definitiva.

Sancions al grup parlamentari

Avui les represàlies contra els diputats crítics es veuran ampliades. No es reunirà el grup parlamentari -on no hi ha una majoria clara a favor de l'expulsió-, però sí la seva direcció. Segons fonts socialistes, la decisió presa per la comissió de garanties "tindrà efectes" al Parlament. S'espera un càstig "simètric", que podria consistir a retirar-los les funcions institucionals i de representació del grup. Geli és portaveu del PSC a la comissió de salut, Elena ho és a la de cultura i Ventura a la d'infància i peticions.

Aquest seria el pas previ a l'expulsió, que no s'executaria fins a la finalització del procés disciplinari. Tot i això hi ha molts dubtes, perquè el PSC passaria a tenir només 17 escons. Els socialistes serien llavors la quarta força de la cambra, fins i tot per darrere del PP.

Pelegrí lamenta que es despengin de la consulta

El secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va advertir ahir que el procés sobiranista no es pot permetre "cap més afebliment" després que el PSC votés en contra de la cessió de competències per poder celebrar el referèndum del 9-N. "Cal que els socialistes tinguin un paper important a Catalunya", va defensar Pelegrí, que va considerar una "mala notícia per al país" la deriva del PSC. Malgrat això, el secretari general dels democristians va demanar al partit que lidera Pere Navarro que facin "pedagogia" davant del PSOE per fer-los entendre que la consulta "no equival a la independència".

stats