CORRUPCIÓ
Política 24/03/2013

La causa del Palau es tancarà després de Setmana Santa

El jutge només ha de respondre al recurs de CDC contra la fiança

Laura Díaz-roig
3 min
L'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet l'octubre de l'any 2009, quan va anar a declarar per l'espoli de la institució.

BarcelonaQuasi quatre anys d'instrucció, tres jutges i una infinitat de tràmits processals han fet falta perquè la investigació sobre l'espoli d'una de les institucions més emblemàtiques del país, el Palau de la Música, i el presumpte desviament de fons cap a CDC es doni per acabada i es fixi una data per al judici, que amb tota probabilitat serà el 2014. D'aquí pocs dies, després de Setmana Santa, i un cop el jutge que ara instrueix la causa, Josep Maria Pijuan, respongui a l'últim recurs pendent, el magistrat tancarà la investigació i demanarà a les parts els seus escrits de qualificació -en què se sol·liciten les penes als imputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la societat comença a estar acostumada a les llargues investigacions sobre corrupció, l'odissea judicial del que es coneix com a cas Palau ha crispat diverses vegades l'opinió pública. Primer, la investigació es va retardar pel canvi de jutge: l'instructor inicial, Juli Solaz -que va rebre crítiques per la seva lentitud-, va deixar el cas per passar a ser magistrat de l'Audiència de Barcelona i la investigació va passar a mans d'un jutge que va actuar com a substitut, Miguel Ángel Tabarés, fins que finalment es va designar l'actual, Pijuan. Al moviment dels instructors s'hi va sumar un estrany canvi processal. Abans de deixar el cas definitivament, Solaz va separar de la causa principal (és a dir, el desviament de més de 35 milions d'euros del Palau perpetrat pel seu expresident, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull) el presumpte finançament irregular de CDC lligat a l'adjudicació d'obra pública a través de l'entitat cultural. El juliol de l'any passat, tot just arribar, Pijuan va tornar a unir les dues causes.

Recurs de CDC

L'últim pas fet per Pijuan va ser la imputació de l'exdiputat de CiU Jaume Camps, que va declarar al febrer. Ara el jutge té pendent la resposta al recurs presentat el juliol de l'any passat per CDC contra la fiança de 3,3 milions d'euros que el magistrat els va imposar com a responsables civils a títol lucratiu. La formació política va fer efectiva aquesta fiança entregant com a garantia l'escriptura d'un dels edificis que el partit té al carrer Còrsega de la capital catalana i alhora la va recórrer. Un cop contestat el recurs de CDC -no es demorarà més d'unes setmanes-, tots els possibles recursos posteriors es presentaran davant una instància superior, l'Audiència de Barcelona, i no paralitzaran el procés. El jutge tancarà, doncs, la investigació.

En la seva interlocutòria, el jutge assegurava que hi ha proves que CDC va rebre fons de l'Associació Orfeó Català a través d'"entregues opaques de diners en efectiu". Aquestes entregues es van fer entre els anys 2002 i 2008, quan Artur Mas era el secretari general de la formació política, i haurien reportat un total de 2.314.495 euros. Segons el jutge, es van lliurar als extresorers de CDC Carles Torrent -mort el 2005- i Daniel Osàcar -imputat-. A més, CDC hauria estat beneficiària "d'una desviació de fons" de la Fundació del Palau per un import pròxim al milió d'euros. Els pagaments, amb factures falses, s'haurien fet amb càrrec a donacions que el Palau havia rebut de Ferrovial. El recurs de CDC incideix en l'absència de proves i de motivacions del cas.

Quan es tanqui la investigació i les parts es pronunciïn es fixarà una data per a la celebració del judici, que serà a un any vista. De fet, la direcció de CDC preveu que el judici se celebri l'any 2014.

stats