PROCÉS SOBIRANISTA
Política 28/11/2013

Rajoy apunta que vetaria els estats català i escocès

Hollande, de visita a Madrid, evita mullar-se sobre el futur europeu d'una Catalunya independent

Maria Eugènia Quetglas
2 min
CIMERA A LA MONCLOA Mariano Rajoy i François Hollande van reunir-se ahir  al Palau de la Moncloa.

Madrid.L'escenari semblava propici per a una doble rebregada a la idea d'una Catalunya independent. Mariano Rajoy i François Hollande compareixien en roda de premsa en acabar la cimera hispano-francesa celebrada ahir al Palau de la Moncloa. El president espanyol fa mesos que alerta de les funestes conseqüències que, a parer seu, desencadenaria la secessió de Catalunya. I a París la hipòtesi també genera unes reticències gairebé unànimes. Però ahir tots dos presidents van adoptar estratègies diferents en ser preguntats pel procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, l'excusa per parlar-ne va ser Escòcia. El govern d'Alex Salmond va presentar dimarts el llibre blanc de la independència, i Rajoy va aprofitar per llançar-hi una flamarada ben poc diplomàtica. Tot i "desconèixer" el contingut del voluminós argumentari, va recomanar a les autoritats escoceses que exposin "amb realisme" quines conseqüències tindria per als ciutadans separar-se del Regne Unit. En una resposta que duia anotada, va rebutjar que en l'actual context es plantegin "divisions i aventures en solitari de futur molt incert" i amb un final "desconegut". "Els temps actuals demanen països forts", va remarcar.

El cap de l'executiu espanyol va anar més enllà i va concretar algunes d'aquestes conseqüències negatives per als territoris secessionistes. Referint-se implícitament tant a Catalunya com a Escòcia, va alertar que una regió independitzada quedaria "fora de la Unió Europea". Rajoy va recordar que només un dia abans un portaveu europeu havia advertit que, si una part d'un estat membre s'escindia, esdevindria un tercer país i "no se li aplicarien" els tractats comunitaris.

Tornar a la UE "no és senzill"

L'advertiment -amb regust d'amenaça- no només es limitava a donar per feta l'exclusió inicial del club comunitari, sinó també les greus dificultats per reingressar-hi. "Entrar a la Unió Europea com a nou estat no és senzill. S'ha de ser un estat, s'ha de sol·licitar l'ingrés i després s'ha d'aprovar per unanimitat dels països membres", va enumerar. Aquest últim punt de la reflexió -l'avís que caldria el vistiplau dels Vint-i-Vuit per acceptar un nou soci- era un avís gens subtil als independentistes catalans i escocesos: l'entrada dels seus hipotètics estats a la Unió Europea podria ser vetada per Madrid. La insinuació va incendiar de seguida les xarxes socials a Escòcia. I la vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va sortir a negar l'expulsió d'una Escòcia independent d'Europa.

Més prudent es va mostrar Hollande en la roda de premsa conjunta. El president francès va escapolir-se de la pregunta. "És un tema intern d'Espanya", va dir. Una evasiva que potser Rajoy no s'esperava.

Els bitllets del primer TGV BCN-París, avui

El 15 de desembre serà el dia en què els trens d'alta velocitat (TGV) entre Barcelona i París podran fer el trajecte de manera directa, sense haver de fer transbordament a l'estació de Figueres-Vilafant. Els bitllets es podran comprar a partir d'avui, després de setmanes en què la compra estava bloquejada, a l'espera de l'anunci oficial. Rajoy i Hollande van fer pública la data. I Rajoy va avançar que la interconnexió elèctrica amb França -a través de Girona- entrarà en funcionament el primer semestre del 2015. Inicialment s'apuntava al 2014.

stats