NOU GOVERN
Política 15/01/2013

Roger Albinyana es perfila com a nou secretari d'Exteriors

Roger Albinyana és a prop de convertir-se en nou secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat. Haurà de ser l'encarregat de preparar el terreny a Artur Mas per buscar suports a la consulta catalana.

Roger Mateos
2 min
Roger Albinyana -en una imatge del 2010- té experiència en l'àmbit internacional i està ben relacionat amb la família liberal europea.

BARCELONA.L'equip que s'encarregarà d'internacionalitzar el procés català del dret a decidir es va perfilant a poc a poc. El convergent Roger Albinyana (Barcelona, 1981) apunta com a nou secretari d'Exteriors del Govern, segons han explicat a l'ARA fonts nacionalistes, un nomenament que podria produir-se en la reunió d'avui de l'executiu d'Artur Mas. Descartat algun nom de més projecció pública sospesat al principi pel Govern, els ulls s'han posat ara sobre Roger Albinyana, un jove actiu del partit, forjat en la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) -va ser-ne vicesecretari general- i amb experiència internacional dins la família liberal europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albinyana, autor del llibre Un liberal a la Xina (Edicions Dau), va ocupar el càrrec de president de la Joventut Liberal Europea entre el 2004 i el 2008. Al seu perfil liberal, Albinyana hi suma un clar component sobiranista. Llicenciat en economia i en administració i direcció d'empreses per la UPF i la UOC, és un dels fundadors del Cercle d'Estudis Sobiranistes. Des d'aquesta tribuna, ha sostingut la tesi que una Catalunya independent esdevindria automàticament nou membre de ple dret de la Unió Europea (UE).

El nou secretari d'Exteriors haurà de desplegar els seus contactes a Brussel·les i la resta de capitals europees per pregonar la causa d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. El seu paper serà més discret, una feina silenciosa de preparar el terreny a Artur Mas, que en aquesta legislatura pensa intensificar les visites a l'estranger amb la intenció de buscar complicitats amb la consulta. Serà Mas qui, de facto , portarà les regnes de l'acció exterior de la Generalitat, les competències de la qual recauen en la conselleria de la Presidència, que dirigeix Francesc Homs.

De fet, la reorganització interna del Govern permet que tant Homs com la vicepresidenta, Joana Ortega, i el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, absorbeixin càrregues que fins ara assumia Mas, que amb l'agenda més esponjada tindrà més espai per a tasques diplomàtiques.

Florensa deixa pas

El 28 de setembre del 2011, Albinyana va ser nomenat pel primer Govern Mas director del programa de suport a la secretaria de la Unió per la Mediterrània (UpM). Des d'aquest càrrec, Albinyana assessorava també el fins ara secretari d'Afers Exteriors, Senén Florensa. Segons les fonts consultades, tant Florensa com Juan Prat, delegat de la Generalitat davant la UE, deixaran pas. Florensa -exdirector general de l'Institut Europeu de la Mediterrània- cedirà el testimoni a un perfil més de partit. Albinyana és membre del consell nacional de Convergència des del 2000.

stats