DEBAT NACIONALISTA
Política 03/11/2013

Unió reforça el flanc ideològic per marcar perfil davant CDC

Oriol March
2 min

BarcelonaL'escena té lloc al Parlament. Un diputat d'Unió conversa amigablement amb un de CDC i, amb un somriure murri, l'acomiada: "Jo almenys milito en un partit. Tu formes part d'un moviment nacional". Il·lustra bé el que prepara Unió per al dia 9 de novembre: una jornada ideològica que servirà per reforçar l'ideari i que, al mateix temps, serà una manera de marcar perfil davant els socis convergents en plena acceleració del procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb el títol Valors i política. La perspectiva humanista del compromís cristià, avui els democristians tenen ja a punt el programa. "Fa mesos que hi treballem", asseguren des de la direcció, que hi veu una aturada necessària per carregar les piles doctrinals. "El debat nacional no ho és tot, i si fos per això mai tindríem temps de reforçar-nos de cara endins", apunta un membre de la direcció. La trobada deixa de banda el pensament sobre el confederalisme que defensa el partit. "Hauria calgut una jornada només per a això. Barrejar les dues coses les hauria diluït", diuen a la direcció.

Més enllà del perfil ideològic immediat, hi ha dirigents que insisteixen en privat que Unió ha de mantenir un camí doctrinal diferent del de CDC pensant en "l'endemà": "Posem que un dia Catalunya té estat propi. El sistema de partits, segons les enquestes, seguirà patint una sacsejada, i ens hem de fer forts".

No és cap secret que els membres de la direcció de CDC, en privat, assenyalen que el seu és un "projecte d'excepció" i que pot no tenir sentit a la Catalunya estat. "En aquest context, s'ha d'edificar una democràcia cristiana a l'estil europeu", sostenen a Unió.

Les discrepàncies a la federació no són només pel flanc nacional. Quan Mas i Junqueras van rubricar l'acord de legislatura, que a més de la consulta inclou una pujada d'impostos -recuperació de successions inclosa-, els democristians van arrufar el nas. "No tenim la mateixa cultura política que ERC, i ideològicament res a veure", lamentaven a Unió hores abans de firmar. Una entesa que Josep Antoni Duran i Lleida va estar esmenant fins a l'últim minut.

Amb la crisi com a teló de fons, la jornada -segons consta al programa preliminar- se centra en el personalisme comunitari i el "compromís social del cristià". També hi haurà sessions paral·leles sobre l'economia social de mercat i la convivència entre iniciativa privada i pública.

La trobada, que acabarà amb el sopar del 82è aniversari, comptarà amb una presència destacada de la direcció. Ramon Espadaler, Joana Ortega, Josep Maria Pelegrí i Antoni Font participaran en taules rodones. La clausura la farà Duran. Pot donar alguna pista sobre el seu futur i el congrés extraordinari d'estatuts convocat per al 22 de febrer.

stats