CANVI DE CICLE
Política 19/01/2013

La cúpula socialista allunya el pacte a cinc

Marc Colomer / Roger Tugas
3 min
La cúpula socialista allunya el pacte a cinc

BARCELONAEl miratge de 107 diputats units per tirar endavant la consulta s'esvaeix. La negativa de la cúpula del PSC a reconèixer explícitament que Catalunya és un "subjecte polític i jurídic sobirà" allunya l'acord a cinc per la declaració de sobirania que es votarà dimecres. Va quedar palès ahir en la reunió al Parlament entre els representants de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, que va acabar sense acord, però amb un ultimàtum als socialistes: si no se sumen al consens abans de dilluns a la tarda, registraran una proposta conjunta que tirarà endavant amb el vot de 87 diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, de la intervenció inicial ahir del líder del PSC, Pere Navarro, a la comissió interparlamentària del partit -Carme Chacón el seguia atentament a primera fila- no se n'extreu cap intenció de moure's. Tant és així que no va dubtar a rentar-se les mans en el debat: "Ens sentim poc o gens pressionats", va afirmar. I simultàniament a la cimera al Parlament va afegir: "No tenim cap responsabilitat en aquest tema". No és, en absolut, l'opinió que van mostrar els crítics del partit durant la reunió de representants socialistes al Parlament, al Congrés i al Senat, que defensen que, un cop desvinculat el dret a decidir de l'estat propi, la resolució era "perfectament assumible", segons reconeixien ahir a l'ARA fonts del sector catalanista del PSC. Amb un debat molt viu, es va tornar a evidenciar la divisió interna dels socialistes.

Segons diverses fonts, mentre Chacón va defensar que el partit s'ha de desmarcar clarament d'una declaració que violenti la Constitució, Joan Ignasi Elena, Marina Geli, Rocío Martínez-Sampere o fins i tot Xavier Sabaté van alertar de la importància de ser ferms en la defensa de la consulta. "Si acceptem el dret a decidir, és que acceptem que som un subjecte polític", advertia una altra font crítica del PSC que no veia tan clar afegir el concepte "sobirà". Els crítics encara confien a esgotar la negociació, i eviten per ara valorar la possibilitat, arribat el cas, de trencar la disciplina de vot.

"Nosaltres no som qui hem de treure de dificultats el Govern", va etzibar durant la seva intervenció Navarro, que va embolicar una mica més el debat instant a promoure reformes legals per "constitucionalitzar" l'Estatut aprovat el 2006. Encara més, va considerar que la declaració denota "desesperació i fugida endavant" d'Artur Mas. I va advertir al president que si no torna a Madrid a negociar el pacte fiscal ell mateix demanarà hora amb Mariano Rajoy per presentar-li la seva proposta de finançament.

Mentrestant, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, rebutjava a la cimera de la declaració tot intent per sumar els socialistes al consens. Des d'ICV, Dolors Camats va plantejar que en lloc de definir Catalunya com a subjecte sobirà s'hi digués que es desitja que "Catalunya comenci el procés per exercir la seva sobirania". Ni així. Fonts de la negociació expliquen com, mentre ICV i CiU intentaven fórmules per acontentar el PSC, Lucena les rebutjava totes sense donar alternativa. Fins i tot hi va posar noves pegues: va reclamar explicitar que el procés respectaria "la legalitat vigent" i no veia clar que es propugnés el diàleg directe amb Europa. El líder d'ICV, Joan Herrera, va instar en roda de premsa el PSC a "abandonar postures maximalistes", però va ser en va.

Unió acceptaria més rebaixes

Segons un negociador, la sensació és que "hi ha moltes possibilitats de tancar un redactat a quatre dilluns i que és molt difícil que s'hi sumi el PSC". Els partits van pactar allargar el període d'esmenes fins dimarts. CiU, ERC, ICV i la CUP s'intercanviaran correus avui i demà per llimar diferències vigents i esperaran a veure si els socialistes mouen fitxa. Ho fien tot, de fet, a la possibilitat que els crítics forcin un cop de timó. Han acordat no donar cap excusa al PSC per justificar la seva desmarcada, però si no hi ha noves dificultats poden tancar i registrar una declaració a quatre dilluns o dimarts. Només Antoni Font, vicesecretari general d'Unió -partit absent a la cimera-, insistia a Catalunya Ràdio a oferir noves rebaixes per seduir el PSC, com suprimir la definició de subjecte sobirà.

Per la seva banda, ICV veu satisfeta com el paper central del Parlament en el procés quedarà reflectit en el text, com reclamava, i la CUP decidirà aquesta tarda si dóna el beneplàcit a la declaració que s'intueix o mira de pressionar més. Els esculls provenen d'altres fronts.

stats