Política 15/08/2013

El setge judicial dispara els rumors sobre canvis al PP

Cospedal sembla intocable malgrat que està esquitxada

J.f.
3 min

MadridUn alt càrrec del govern espanyol es vantava l'1 d'agost -després d'escoltar les explicacions del president Mariano Rajoy al Senat- que amb aquella compareixença l'impacte nociu del cas Bárcenas havia quedat totalment desactivat. "Rajoy ha dissipat tots els dubtes", emfatitzava amb orgull. Però la percepció de l'oposició era més aviat la contrària. Aquell mateix matí la majoria de grups van advertir Rajoy que quedaven moltes incògnites per resoldre i que, en negar-ho tot, el president havia lligat el seu futur al de Luis Bárcenas, a costa que sorgís qualsevol nova revelació comprometedora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dues setmanes després, sens dubte, la tesi de l'oposició ha vençut de llarg la de l'executiu del PP. L'efecte balsàmic de la crisi amb Gibraltar, que ha desviat per uns dies el focus d'atenció, s'esvaeix i torna la pressió sobre Rajoy. Ja es comencen a sentir fins i tot tambors de canvis profunds a la cúpula del PP.

Quatre factors han estat claus en aquest nou espiral de desgast per als populars. En primer lloc, les dues informacions publicades pel diari El Mundo que demostrarien que l'any 2012 Bárcenas seguia cobrant del partit -tenint el sou més alt el 2010 i 2011- tot i que Rajoy va assegurar a les Corts que l'extresorer ja havia estat apartat del partit quan ell va arribar a la Moncloa. El segon factor d'erosió per a Rajoy és que el successor de Bárcenas com a gerent del PP, Cristóbal Páez, ha reconegut davant el jutge Pablo Ruz que havia cobrat dos sobresous en negre de 12.000 euros, recollits en la suposada comptabilitat B anotada per Bárcenas.

En tercer lloc, Francisco Álvarez-Cascos i Javier Arenas, secretaris generals del PP entre 1989 i 2003, van admetre dimarts que no hi havia "cap mecanisme de control" sobre les donacions que feien empresaris al partit i es van limitar a dir que no tenen "constància" d'una caixa B però que els assumptes econòmics eren responsabilitat dels tresorers. I finalment l'actual secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, coincidint amb la versió dels seus predecessors, va dir que el control de les donacions corresponia en exclusiva als tresorers.

Veus partidàries d'un canvi

Més de sis mesos després d'esclatar el terratrèmol Bárcenas, cada cop hi ha més veus al PP que reclamen un dràstic canvi de rumb i noves cares a la cúpula de la seu del carrer Génova de Madrid. L'argument d'aquests crítics, apunten en cercles polítics madrilenys, és que el desgast provocat pel cas Bárcenas és tan alarmant que fa molt urgent la renovació de cara a les eleccions europees del 2014 i, encara més, als comicis municipals, autonòmics -a la majoria de comunitats- i generals del 2015.

Ara per ara, es tracta només de veus individuals que demanen una reacció als inquilins de les plantes nobles de Génova. Però tot dependrà del criteri final que adopti Rajoy, que acostuma a ser partidari d'evitar mesures dràstiques, fidel al seu estil d'esperar que els problemes es resolguin amb el temps. Passi el que passi, el partit té una cita clau a l'octubre, quan té previst celebrar una convenció nacional programada des de fa temps i que podria ser l'escenari natural per acordar modificacions en l'organigrama.

Arenas, en el punt de mira

Entre la intensa rumorologia al voltant dels possibles canvis en l'equip directiu del PP, hi ha força coincidència a citar Arenas. Des que va esclatar el cas Bárcenas, l'actual responsable territorial del PP no amaga la seva falta de sintonia amb Cospedal i es mostra allunyat de Rajoy. Per exemple, no va anar a escoltar-lo al Senat. Cospedal també està esquitxada per l'escàndol, però la seva sintonia amb Rajoy sembla fer-la intocable. També s'especula que els canvis al PP podrien coincidir amb retocs al govern. A Rajoy li espera una tardor moguda.

stats