CORRUPCIÓ
Política 26/01/2013

El jutge acredita el finançament irregular d'UDC

L'Audiència de Barcelona va acreditar ahir que UDC va rebre "aportacions directes" de Fidel Pallerols que provenien de subvencions de la UE. Duran nega, però, que sigui un cas de finançament irregular.

D.m.
2 min
L'empresari Fidel Pallerols va ordir una trama amb dirigents d'UDC per desviar diners públics de la UE per pagar despeses del partit.

BARCELONALa secció segona de l'Audiència de Barcelona va fer pública ahir la sentència del cas Pallerols, producte del pacte entre els acusats i la fiscalia, i on es considera provat que hi va haver "aportacions directes al partit [UDC]". El text també és clar sobre l'objectiu de la trama: "Vicenç Gavaldà Casat [...] en qualitat de secretari d'organització i relacions institucionals, dos dels més destacats càrrecs en l'estructura organitzativa del partit [UDC] va actuar procurant vies de finançament per a les activitats i despeses d'UDC".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per aquest motiu que la sentència indica que UDC haurà d'assumir la responsabilitat civil en qualitat "de partícip a títol lucratiu" de diverses quantitats, com ara 38.978,23 euros que van servir per pagar material d'oficina i informàtic per a la seu del partit i 158.306,59 euros en concepte de nòmines a treballadors d'Unió.

La sentència arriba dues setmanes després que UDC acceptés tornar, de manera solidària amb els processats, 388.000 euros desviats de subvencions de la UE destinades a cursos de formació per aturats a través de les empreses de Fidel Pallerols. En la seva argumentació, el jutge indica que "algunes de les quantitats desviades van acabar sent gestionades o aprofitades per terceres persones no acusades, bé del partit, bé del departament [de Treball], sense que hagi resultat acreditat que tinguessin coneixement cabal que l'aportació que els feia l'acusat Pallerols procedís de les subvencions públiques".

Comissions del 10%

La trama, en què a més de Pallerols i Vicenç Gavaldà, tenia un protagonisme especial el germà d'aquest últim, Lluís Gavaldà, que era director general d'Ocupació, va ordir un pla per desviar un 10% dels fons que es concedien a les empreses de Pallerols, i que l'empresari justificava amb factures de cursos que mai es van arribar a fer. De fet, a l'empresari andorrà se li va trobar una comptabilitat exhaustiva dels diners desviats en un arxiu que va denominar "UDC. Comissions GCDT". Les empreses de Pallerols van rebre un total de 6 milions d'euros en subvencions de Treball.

Tot i la contundència de l'escrit judicial, UDC va afirmar ahir, a través d'un comunicat, que de la sentència "es desprèn la inexistència de finançament irregular d'UDC", i insistia que la direcció "mai no va tenir coneixement previ" dels fets jutjats, tot i que Gavaldà n'era un membre destacat.

En la mateixa línia es va expressar el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, en declaracions a l'agència Efe: "Reitero, no hi ha finançament irregular. Si hi hagués finançament irregular, jo hauria de demanar perdó i jo hauria de dimitir. Demano perdó perquè sóc molt conscient que danya la credibilitat de la política davant la societat".

Per justificar aquesta lectura va assegurar que s'hauria produït un finançament irregular només "si s'haguessin ingressat [els diners] a les arques del partit, i no a seus o subseus, sense coneixement de la direcció".

Duran, en conseqüència, va descartar la dimissió i va recordar que els condemnats ja van ser expulsats en el seu dia del partit.

stats