NOVA ETAPA
Política 06/01/2013

La legislatura pitja l'accelerador

La legislatura, passades les festes nadalenques, reprendrà el ritme amb força. Demà comença a prendre forma el consell assessor sobre el qual el Govern farà girar el procés previ a la consulta del 2014.

Oriol March
3 min
UN PACTE QUE COMENÇA A APLICAR-SE
 Artur Mas, president de la Generalitat, i Oriol Junqueras, president d'ERC, van firmar el 19 de desembre el pacte d'estabilitat per a aquesta legislatura. Els primers fruits de l'acord es començaran a recollir aquest gener  amb una declaració de sobirania al Parlament i amb l'aprovació de la llei de consultes.

BARCELONA.Els diputats novells de CiU han passat un Nadal tranquil després de la investidura d'Artur Mas. "Ja els hem avisat que no sempre serà així i que sovint necessitaran un sac de dormir", il·lustra, mig seriosament i mig en broma, un destacat dirigent nacionalista. La legislatura pitjarà fort l'accelerador a partir de la setmana que comença demà. I tindrà un primer plat fort: l'elecció dels membres del Consell Català de Transició Nacional, l'òrgan consultiu a l'entorn del qual pivotarà la consulta sobiranista que haurà d'impulsar el Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El càsting el dirigirà Francesc Homs, conseller de la Presidència, que dilluns a primera hora començarà a rumiar perfils i a trucar a la resta de forces polítiques -amb deferència especial cap a ERC, soci de legislatura de CiU- per consensuar una alineació de prestigi i experiència. "La coordinació i la vehiculació de la consulta dependran d'aquest consell assessor, que penjarà del departament d'Homs", indiquen fonts nacionalistes consultades.

En aquest consell assessor, inclòs dins l'acord amb els republicans i recollit en l'esbós del pla de Govern 2013-2016 que ja està elaborant Artur Mas, hi haurà, a més, la vicepresidenta; Joana Ortega, Francesc Homs, Germà Gordó (Justícia) i Andreu Mas-Colell (Economia). El conseller encarregat de quadrar el dèficit, apreciat per les bases de CDC i amb una vasta agenda de contactes internacionals, té molt més pes polític en el segon executiu de Mas, i la seva presència en l'alineació del consell assessor n'és la confirmació.

El paper d'Ortega

De la vicepresidència que ocupa Joana Ortega n'ha de sortir la llei de consultes que el Parlament ha de tramitar abans que acabi el gener. Aquesta norma havia de ser aprovada a finals d'any, però la convocatòria d'eleccions anticipades va fer que es desés al calaix. Ara en sortirà per anar directament al Parlament, segons apunten fonts del departament d'Ortega.

"La llei de consultes ja no es debatrà més al consell executiu i tot dependrà de la cambra", apunten les mateixes fonts. És un procés que serveix bé per definir que el centre decisori de la política catalana passa del Govern -a Palau es coïa tot- al Parlament. Les converses CiU-ERC seran permanents i al llarg dels pròxims dies ja començaran a perfilar la declaració de sobirania amb què s'obrirà el primer ple ordinari de la legislatura. Serà el pas previ al tràmit de la llei de consultes. Un cop aprovada, el procés de diàleg amb l'Estat per la seva celebració -incerta, tenint en compte el rebuig agressiu del govern espanyol- passarà a dependre molt directament del president de la Generalitat, que té previst reunir-se en les pròximes setmanes amb Mariano Rajoy.

"El procés cap a la consulta tendirà a ser col·legiat entre els departaments implicats i el Consell de Transició Nacional", prometen fonts de CiU. Malgrat tot, a vicepresidència circumscriuen el paper d'Ortega a la coordinació de l'"estructura electoral" en el moment en què es convoqui la consulta. El mateix protagonisme que té el departament de la dirigent d'Unió en cada procés d'eleccions que se celebra.

I la conselleria de Justícia? Germà Gordó hi acaba d'aterrar i tot just ha fet els primers nomenaments del seu gabinet. "Encara no s'han delimitat les àrees de cadascú", asseguren fonts del departament. Segueixen havent-hi buits en l'organigrama del nou Govern, especialment en l'àmbit d'exteriors -que Homs solucionarà la setmana vinent-, però la legislatura arrencarà forta amb la consulta com a protagonista. Sense deixar de banda, això sí, uns pressupostos per al 2013 que tornaran a ser molt restrictius.

stats