EL FUTUR DE L'ESQUERRA
Política 04/07/2012

Els maragallistes faran un nou partit

Nova escletxa al PSC. La plataforma Plaça 21 treballarà per bastir "una organització política estrictament catalana" de caràcter progressista. La impulsa Ernest Maragall, amb importants suports.

Pere Martí
2 min
Els exconsellers Antoni Castells i Ernest Maragall treballen junts des de fa temps refugiats en el marc de la Fundació Catalunya-Europa.

BARCELONA.L'exconseller Ernest Maragall ha constituït la plataforma Plaça 21 amb l'objectiu de "contribuir a l'eclosió d'una organització política estrictament catalana, inequívocament progressista, sobirana en totes les instàncies i respecte de totes les seves decisions", segons assegura el document fundacional de l'entitat, al qual ha tingut accés l'ARA. En aquests moments, Maragall està buscant suports dins i sobretot fora del PSC per llançar públicament la plataforma, que ha de ser l'embrió d'un nou partit d'obediència catalana. D'entrada compta amb el suport de l'exconseller Antoni Castells, amb qui impulsa la Fundació Catalunya-Europa, i que els últims dies ha multiplicat la seva presència mediàtica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els promotors de Plaça 21 es defineixen com un grup de ciutadans i ciutadanes que no estan "ni còmodes ni ben representats" pels partits polítics actuals i constaten "la distància, desconcert o discrepància" que hi ha entre la gent i els partits "tradicionals". Tot i definir-se políticament com a catalanistes i d'esquerres, deixen clar que volen treballar "amb plena autonomia operativa, sense cap hipoteca ni condició limitativa", tot i la militància que alguns dels seus membres puguin tenir en el present o hagin tingut en el passat. D'aquesta manera es desmarquen clarament del PSC, que no esmenten en tot el document.

La plataforma recupera la idea del Partit Demòcrata Europeu de Pasqual Maragall i es fixa com a objectiu la creació d'"una gran força política europea que desbordi les actuals i estretes fronteres del socialisme clàssic". El diagnòstic que fan és que a Catalunya hi ha un "dèficit clamorós" d'un partit d'aquest perfil, que aparegui com a "alternativa de govern", capaç d'assumir un "rol central" a la societat catalana.

Els promotors de Plaça 21 defensen que el nou partit ha de tenir una posició "definida, visible i compromesa" pel que fa a l'encaix nacional de Catalunya. D'entrada donen per "superada i inhabilitada la via pseudofederal" i adverteixen que l'única opció que queda abans de la independència és "la solució explícitament federal", que requereix una revisió "profunda" de la Constitució, que reconegui el caràcter plurinacional de l'Estat i i estableixi "el pacte lliurement consentit", per definir àmbits d'autogovern i de finançament suficients per a Catalunya. Quan hagi recollit suficients suports Plaça 21 es presentarà públicament.

L'hora de sumar

Mentrestant, demà tindrà lloc un altre acte que, amb el títol L'hora de sumar , pretén repensar el futur del PSC un cop constatada, segons els seus promotors, que la renovació pactada a l'últim congrés del partit "no funciona". A l'acte, que es farà a la seu de la UGT, hi intervindran Montserrat Tura, Àngel Ros, Marina Geli i Daniel Font, entre d'altres, i comptarà amb una fila 0 on seuran Raimon Obiols, Antoni Castells, Joaquim Nadal, Laia Bonet i Jordi Martí.

stats