Política 02/10/2014

El municipalisme pel sí Fa pinya amb el Govern

Marc Colomer
2 min

BarcelonaPinya del municipalisme sobiranista al voltant del president de la Generalitat, Artur Mas, i del Govern en el camí cap al 9-N. El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, de CiU, i el de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, van avalar ahir la decisió del Govern d’aturar “temporalment” els preparatius de la consulta després de la suspensió del TC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Buch i Vila d’Abadal van argumentar que les “amenaces” de l’Estat als treballadors públics han fet recomanable que se suspenguin els preparatius del 9-N per no traslladar la pressió de la desobediència als funcionaris, una justificació que ja va esgrimir el Govern dimarts. “De manera vil i sense escrúpols, l’Estat ha amenaçat els treballadors públics i això fa que els processos no puguin anar tan ràpid com desitjaríem”, va defensar. “No podem posar els treballadors públics a la palestra i jugar amb les seves feines”, va defensar Buch, que va assumir que, sigui com sigui, “seran els polítics els que hauran de fer segons quins passos”.

Per Vila d’Abadal, que va recordar que també hi ha funcionaris que s’han prestat voluntaris per assumir els riscos que calgui per fer prosperar el procés sobiranista, el municipalisme sobiranista treballarà “braç a braç” amb el Govern. Això sí, defensen que, segons Buch, “internament” els actors implicats en el procés continuïn treballant pel 9-N per preveure l’escenari, poc probable, que el TC acabi aixecant la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria.

“Paciència” i “unitat”

Els presidents de l’ACM i l’AMI van defensar que les forces que donen suport al dret a decidir i que són garants del 9-N mantinguin la “unitat” en tots els passos del procés polític. Per això han reclamat “paciència” perquè, diuen, no ha arribat encara el moment de la desobediència. Buch i Vila d’Abadal van fer balanç ahir de l’onada de mocions de suport al 9-N. En total, l’han aprovada 911 municipis, el 96% dels ajuntaments catalans, que representen el 88% de la població. Dissabte, els alcaldes entregaran al president de la Generalitat els certificats d’aprovació de la moció en un acte al Palau de la Generalitat.

stats