Societat 29/01/2013

L'ICO amplia la supervivència de pacients de càncer de pulmó

Josep Ferrer
2 min
Un pacient sotmès al nou tractament  a l'ICO de l'Hospitalet.

L'HOSPITALET DE LLOBREGATEls metges de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), a l'Hospitalet de Llobregat, estan aplicant amb molt d'èxit una nova tècnica anomenada radioteràpia estereotàxica extracranial, coneguda en l'argot mèdic com a SBRT, i que ha permès multiplicar la supervivència dels malalts de càncer de pulmó que no es poden operar. Dels 43 pacients sotmesos a aquest tractament, "el control local del tumor ha estat del 96,4% i la supervivència, als dos anys, és del 79,1%, enfront al 30% de supervivència dels malalts a qui se'ls aplicava radioteràpia convencional", segons va indicar el metge adjunt del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO L'Hospitalet, Arturo Navarro.

El càncer de pulmó, que afecta principalment els homes, és el segon més detectat a Catalunya per darrere del de pròstata, però és el primer en mortalitat. El tractament més adequat, amb una supervivència del 80%, és la cirurgia per extirpar el tumor. Hi ha, però, un grup de pacients amb aquest càncer, sobretot fumadors, "que tenen associades altres malalties cardiorespiratòries i que desestimen l'operació", va explicar la coordinadora assistencial de la Unitat Funcional de Càncer de Pulmó de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'ICO, Susana Padrones.

Fins ara aquests malalts eren sotmesos a radioteràpia convencional per controlar el tumor, amb un tractament d'entre sis i set setmanes, i índexs de supervivència molt baixos comparats amb la cirurgia. El SBRT, que s'aplica a l'ICO des del 2008, és una tècnica de màxima precisió que permet aplicar dosis molt elevades de radiació en una zona molt ben delimitada i sense emetre irradiació en el teixit sa. La precisió mil·limètrica arriba al punt de sincronitzar la radiació amb la respiració del pacient "perquè el pulmó és un òrgan que es mou i lògicament també ho fa el tumor", apunta el cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO L'Hospitalet, Ferran Guedea. El tractament, que no requereix ingrés hospitalari, és més curt que el convencional, ja que es fan entre una i vuit sessions -la mitjana és de tres- en un màxim de tres setmanes. Després, el pacient ha de passar controls i proves cada tres mesos per veure l'evolució de la malaltia.

Fins ara ja s'han sotmès al tractament amb SBRT prop d'una vuitantena de pacients. Els bons resultats han permès aplicar aquesta tècnica en tumors al fetge, metàstasis òssies, metàstasis suprarenals i tumors de pròstata. Tot i que els resultats obtinguts per l'ICO indiquen que l'índex de supervivència del tractament amb SBRT és molt semblant a la cirurgia, als malalts amb càncer de pulmó operables se'ls segueix recomanant que passin pel quiròfan "perquè és el mètode que s'ha demostrat més eficaç", afirma Padrones. Tot i així, als Estats Units, on es va començar a aplicar la nova tècnica, "es recomana que tots els malalts de càncer de pulmó majors de 75 anys siguin tractats amb SBRT", conclou Navarro.

stats