RELIGIÓ
Societat 03/12/2014

L’arquebisbe de Granada, destituït després de Nadal

El 10% dels preveres de la diòcesi podrien ser sancionats per la Santa Seu

Jesús Bastante
3 min

MadridL’arquebisbe de Granada, Francisco Javier Martínez, podria tenir les hores comptades a la diòcesi. La seva pèssima gestió en el cas dels presumptes abusos sexuals en aquesta ciutat i la decidida reacció del papa Francesc han portat diferents fonts eclesials, tant espanyoles com vaticanes, a donar per fet que Francesc el forçarà a renunciar després de Nadal.

La Santa Seu, descontenta de com s’està actuant, ja té pràcticament nomenat el seu successor, i això podria desmuntar les travesses que s’estan fent sobre la renovació de l’episcopat espanyol en l’era post-Rouco. Per la seva banda, l’arquebisbe de Granada continua resistint el que sens dubte serà un cessament, encara que tant ell com els seus col·laboradors més estrets -que formen part del grup Comunió i Alliberament- continuen mantenint l’esperança que el prelat continuï a Granada. L’únic dubte en aquests moments és si el papa Francesc es decantarà per una renúncia o per traslladar-lo. De fet, s’especula que la destinació final sigui Roma o Terra Santa.

En paral·lel a la investigació judicial, Roma ha iniciat una investigació canònica que apunta a fortes sancions per als sacerdots implicats, que són bastants més dels tres detinguts. Almenys una desena de preveres de Granada -el 10% de la diòcesi- podrien ser sancionats en un procés sense precedents en la història recent de l’estat espanyol. D’altra banda, i segons informa Religión Digital, Francisco J.C.M., vicari judicial adjunt de la diòcesi de Granada i un dels quatre imputats en el cas d’abusos sexuals a menors que s’investiga a la ciutat andalusa, va ser suspès per l’arquebisbe Martínez a l’octubre, encara que no va ser cessat de la seva responsabilitat al Tribunal Eclesiàstic.

Segons alguns documents oficials, Francisco J.C.M, que alhora és un dels suposats membres del clan dels Romanones que podria haver abusat de Daniel, es troba en situació d’“impossibilitat” de “continuar exercint les seves funcions durant algun temps”. Experts en dret canònic i jurisdicció eclesiàstica consultats per Religión Digitalasseguren que, tenint en compte aquests documents, el vicari judicial adjunt no ha sigut oficialment cessat.

Quan va esclatar l’escàndol, i després de diversos dies de silenci, l’arquebisbe va assegurar a través d’una nota que la diòcesi havia “imposat les mesures cautelars als sacerdots directament acusats dels abusos”. No va fer el mateix amb el professor de religió, a qui va retirar la “missió canònica” després de ser detingut. Martínez assegurava que no s’havien produït més sancions perquè és el que l’hi havien ordenat la investigació i el denunciant. Ara, a més a més, es comprova que un dels sacerdots, tot i estar suposadament suspès a divinis, no ha sigut cessat oficialment ni s’ha nomenat cap substitut per al seu càrrec.

La investigació continua

Després del frenètic ritme dels esdeveniments de la setmana passada, el procés judicial continua amb pas lent però segur. Divendres passat la primera víctima, Daniel, tornava a declarar durant tres hores davant del jutge, que va permetre al seu advocat personar-se com a acusació particular. El magistrat, que ha qualificat de “vexatòries i degradants” les pràctiques d’abusos, està a l’espera que noves víctimes es decideixin a denunciar. La segona suposada víctima, que va donar a conèixer Daniel, no ha aportat “dades significatives”, però el seu testimoni sí que ha apuntat “incongruències” respecte a les declaracions dels quatre imputats.

stats