Política 07/07/2012

Mònica Oltra: "El PP valencià s'està podrint per dins"

Perfil. Mònica Oltra Jarque (Neuss, Alemanya, 1969) explica contenta que des que el PP va canviar el reglament de les Corts per prohibir les seves samarretes ara fins i tot els diputats del PSPV en porten. "Ens hem fet respectar", afirma la diputada de Compromís, convençuda que de la mateixa manera que és implacable a l'oposició seria una bona consellera en un govern d'esquerres. El seu etern somriure només es torça quan parlem dels incendis.

David Miró
5 min
MÒNICAOLTRA: "El PP valencià s'està podrint per dins"

Quan comença Mònica Oltra a fer-se política?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Molt prompte. A ma casa només es parlava de política, els dos eren del PCE, i del València Club de Futbol. Eren treballadors de la indústria que van emigrar a Alemanya.

Tu vas néixer allí?

Sí, hi vaig viure fins als 15 anys. Estic socialitzada allà i diuen que se'm nota.

Quina és la història lingüística de Mònica Oltra?

És la de la cançó del Tio Canya. El meu pare parla valencià però amb nosaltres sempre ha parlat castellà, però jo amb els meus fills parle valencià. I és una cosa conscient i militant.

Tu també vas entrar al PCE. El teu pare estaria content...

No, perquè al pare li havien obert un expedient per díscol i es va donar de baixa abans que l'expulsaren. Va plorar molt i a mi m'ho va dir: no t'afilies perquè t'acabaran expulsant. I va tenir raó. Sempre he sigut incòmoda.

I estàs còmoda ara a Compromís?

Estic agradablement sorpresa de com hem encaixat gent amb cultures polítiques diferents, els que venim més de l'esquerra i els que són més nacionalistes. La clau de l'èxit és haver convertit la pluralitat en la nostra senya d'identitat.

Com funciona això a la pràctica?

Doncs jo pose l'accent més en una cosa i Enric [Morera] la posa en una altra... però a més som permeables. Jo he revisat el meu discurs més clàssic per incorporar la visió dels xicotets i mitjans empresaris, que crec que estan en el mateix vaixell que els treballadors.

A qui has fet patir més a les Corts? A Cotino, a Blasco o a Camps?

[Juan] Cotino [el president de les Corts] sempre que em toca parlar se n'ix, i es pensa que no me n'adone. I presideix Font de Mora, que templa millor els nervis. Cotino no pot suportar-ho, és superior a ell.

Però tu t'ho passes bé quan t'hi enfrontes?

Depèn. Hi ha vegades que sí i altres que no. Això sí, generalment intente no passar-ho malament perquè ho somatitze tot i després m'ixen taques per tot el cos... Amb Cotino alguna vegada ho he passat malament però d'altres m'he dit: relaxa't i disfruta.

I amb Camps?

Amb Camps ho vaig passar molt malament. Ell patia molt i jo també. Jo sabia que li feia mal en les intervencions, que l'afectaven... I si m'haguera escoltat no li estaria passant el que li està passant. No entén què li estan fent els companys. L'han fet fosfatina, molt pitjor que a Zaplana. I jo li vaig dir: "El que van fer amb Zaplana serà una broma al costat del que faran amb vostè els que ara l'aplaudeixen".

Una cosa és plantar cara i una altra governar. No sé si la gent s'imagina Mònica Oltra de consellera...

Jo també m'ho pregunte. Amb eixa boca que tens tan gran, després si hagueres de gestionar... Però mira que crec que com a consellera gestionaria molt millor que aquests, perquè un dels tòpics que hem trencat és que la dreta gestiona bé. Gestionen malament, són molt incompetents...I personalment crec que seria capaç de prendre decisions... Això sí, fent-ne partícip la gent.

Alguna cosa deu haver fet bé el PP...

Han creat la realitat a través de la seua comunicació. Fixa't, a la ciutat de València hi ha un 30% d'atur, i quan preguntes a algú que viu en un barri deprimit et diu que València ara és al mapa. I això ho han fet a base de comunicar...

¿L'autogovern valencià és ara una ficció?

Fins al punt que ja fa temps que van deixar de governar. Governar és prendre decisions, fer propostes i gestionar diners públics. I com que de diners públics no en tenen ja no fan res. És una llàstima tenir autogovern perquè es gestione tan malament.

¿El desastre dels incendis és un exemple de mala gestió?

Tinc cendra en els calaixos de la roba... És un tema que m'afecta molt, i veus com estàs perdent el país i era evitable, i portem sis mesos dient-los que no canvien la legislació perquè hi haja aprofitament de la fusta de les terres cremades, els hem dit que no s'ha de retallar en prevenció...

El govern diu que ha sigut una meteorologia excepcional...

Diuen que hi ha hagut ponent. Al País Valencià tota la vida hi ha hagut ponent! Que m'està dient? La qüestió és que si vostè tarda tres hores a arribar al foc i damunt el bosc està brut, i la pinotxa en terra, ja s'hi troba un front de sis quilòmetres que no pot controlar. S'ha cremat la superfície de l'illa d'Eivissa, és una barbaritat. I a sobre hem d'aguantar el conseller Castellano dient que si és fortuït, que si és un piròman. Tu has de comptar que a la vida hi ha piròmans, negligents i ponent.

Qui pagarà la factura?

De cada euro estalviat en prevenció ara n'haurem de pagar vint. A banda del dany moral de perdre la massa boscosa, de la gent que ha perdut les cases i comarques senceres de l'interior que veuen perillar el desenvolupament econòmic... I aquí no dimitirà ningú, però la gent els està retirant la confiança, els mateixos alcaldes del PP afectats estan escandalitzats.

Ara mateix a Madrid, quan es parla de recentralització, l'exemple de mala gestió és el País Valencià...

Han furtat per damunt de les nostres possibilitats.

S'han ficat els diners a la butxaca?

Sí. Fixa't que si la gestió és bona és molt més difícil desviar diners, perquè salta a la vista... És com una casa, si no hi ha ordre es perden les coses... A l'administració és igual. I passa molt de temps abans que algú s'adona que està passant alguna cosa. Probablement el que està més organitzat és el desviament de diners. Això sí que ha funcionat bé. Però el PP ara està podrint-se per dins, i és trist veure-ho, creu-me. Fins al punt que tota la informació ara ve de dins...

De gent que se vol salvar?

Gent que sap que no hi ha res a fer.

Polítics?

Empresaris propers al poder, que et diuen: "T'ho explique tot perquè ara no tinc cap adjudicació". I si els dius que amb un govern net tampoc tenen res assegurat et diuen que amb un govern net almenys tindran opció.

És completament hipòcrita...

És cínic, però la informació és valuosa per democratitzar el sistema.

Quina part de la teua tasca com a diputada és investigar la corrupció?

Moltes vesprades em toca veure'm amb gent i, esclar, has d'anar a llocs discrets... No els puc rebre ací al despatx! Són gent a voltes avergonyida i que no pensava que açò arribaria a aquests nivells d'immoralitat i indecència. I saps? Quan m'ho expliquen ho somatitze i em trobe malament.

¿Pots descriure el modus operandi d'aquesta corrupció?

Sempre és amb les externalitzacions i les privatitzacions. Tu pagues per un servei molt més del que val, i eixe excés és el que es reparteix entre el que ha fet la concessió i l'empresari. I com es pot camuflar? Doncs jo tinc una empresa B i l'empresa A, que ha sigut adjudicatària, em dóna un paquet de les seues accions, i així em fa partícip de l'adjudicació... Parlem de molts milions d'euros.

I se sabrà tot?

Se sabrà. I ara el saqueig valencià es dóna en l'àmbit de la sanitat. Vull evitar futurs escàndols més que destapar-ne de passats.

stats