ELECCIONS, EL MAPA POLÍTIC BASC
Dossier 22/08/2012

Una cruïlla per al País Basc

Les eleccions del 21 d'octubre seran un punt d'inflexió per al panorama polític del País Basc. Hi coincideixen els representants dels quatre principals partits polítics bascos, que valoren per a l'ARA la convocatòria electoral

Marc Colomer
3 min
Eduardo MadinaIñaki AnasagastiMaribí UgarteburuLeopoldo Barreda: Una cruïlla per al País Basc "Ens hi juguem la consolidació  del nou temps de pau i llibertat" "Un escenari de pactes puntuals denotaria maduresa política" "La societat podrà opinar  per fi sobre el procés de pau" "Podrem triar entre un model de confrontació i un de convivència"

Eduardo Madina (Secretari General del PSOE al Congrés i diputat per Biscaia): "Ens hi juguem la consolidació del nou temps de pau i llibertat"

Per què avançament electoral?

Ha arribat el moment d'obrir una nova etapa, de gestionar el nou temps que s'ha obert per a Euskadi.

Què està en joc en aquests comicis?

Dues coses fonamentals: la consolidació d'un nou temps de pau i llibertat i la defensa de l'autogovern a favor dels serveis públics davant la política neoliberal del PP.

Tenen, per tant, un significat especial. Rerefons plebiscitari, potser?

La societat basca podrà triar entre la defensa de l'estatut d'autonomia i les competències en polítiques socials, però també una determinada manera de gestionar el nou temps sense el terrorisme d'ETA. Deixem-nos de plebiscits.

¿Creu que pot distorsionar la convocatòria que Arnaldo Otegi segueixi tancat a la presó?

No ho crec. L'esquerra abertzale ja té candidata. Per primer cop seran unes eleccions plenament democràtiques, sense l'amenaça, l'extorsió i les bombes d'ETA i, per tant, en condicions de normalitat.

¿Canviarà l'esquema clàssic dels dos fronts, constitucionalista i nacionalista?

Aquest és un esquema que d'un temps ençà ja ha passat de moda a Euskadi. Seran els ciutadans els que triaran les majories i les possibles enteses de futur.

Iñaki Anasagasti (Senador del PNB): "Un escenari de pactes puntuals denotaria maduresa política"

Què creu que ha portat a avançar les eleccions?

S'acosta el moment d'aprovar els pressupostos del 2013, que seran restrictius, i Patxi López no té ni el suport del PP, que recordem que és qui el va fer lehendakari.

Quin escenari s'albira?

Hi haurà alternança sense majories absolutes. Són les primeres eleccions amb normalitat democràtica: sense ETA i amb tots els partits. Reflectiran les quatre potes de la societat basca.

Però Otegi segueix a la presó.

I és una injustícia. Però això no condicionarà les eleccions.

¿Creu possible que Euskadi superi la política frontista?

No hi haurà majories absolutes. I penso que la nova legislatura funcionarà amb pactes puntuals, que no admeten fronts. Seria un símptoma de maduresa política. Fins i tot l'esquerra abertzale ha dit que podria pactar amb el PSE.

Seria un escenari desconegut en la política basca.

Hi ha una altra novetat: es podrà plantejar democràticament per primer cop el dret a decidir. Tenim Escòcia de fons. I això posarà a prova la maduresa democràtica de l'estat espanyol.

Maribí Ugarteburu (Portaveu de l’Esquerra Abertzale): "La societat podrà opinar per fi sobre el procés de pau"

Quina importància donen a aquestes eleccions?

Hi haurà un abans i un després. Representen la fi d'un cicle d'il·legalitzacions i persecució política. No es pot oblidar que el Parlament basc és l'única institució privada de sufragi universal, no representativa de la societat, falsejat, com el govern. Seran un impuls a l'aposta per dur a bon port el procés de solucions democràtiques i l'obertura d'un nou cicle socioeconòmic en què seran possibles tots els projectes realitzables.

Eleccions plebiscitàries?

Sí, i en més d'un sentit: per triar entre el model socioeconòmic que ens ha dut a la situació de declivi social o un altre de sobirania de la societat basca, que participi d'un model d'economia real, no especulativa. I també, esclar, plebiscitari sobretot entorn al procés obert des que ETA va anunciar el cessament de l'activitat armada. Serà l'oportunitat perquè la societat opini respecte del procés de pau obert de manera unilateral, malgrat els bastons a les rodes del govern espanyol.

¿Continuaran havent-hi dos bàndols enfrontats?

Quedaran definits quatre espais: dues opcions espanyolistes (PP i PSE), una altra d'acomodada en el pactisme espanyolista (PNB), i una força emergent a Euskal Herria, una nova realitat sobiranista. És un escenari nou. No es pot parlar de fronts com fa cinc anys.

Leopoldo Barreda (Portaveu adjunt del PP al Congrés): "Podrem triar entre un model de confrontació i un de convivència"

A què atribueix l'avançament?

El lehendakari va entrar en un carreró sense sortida després de trencar els ponts i posant el càrrec al servei del tot contra el PP . Són evidents les contradiccions del seu discurs amb la crisi amb l'acció de govern, sense rumb.

Què significaran per al País Basc aquestes eleccions?

Seran molt importants. Els bascos podran optar entre dos models. Un és el model de divisió i confrontació de la societat basca que representen la confluència nacionalista del PNB i Bildu, que miren cap a Escòcia, i l'altre és el model de respecte, de convivència i pluralitat del PP.

Per tant, creu que efectivament tindran un caràcter plebiscitari.

Seran les primeres eleccions sense el terrorisme d'ETA, encara que voldran portar els seus plantejaments independentistes al centre del debat. La crispació que busquen els nacionalistes necessita una alternativa com la del PP.

¿Que Otegi segueixi a la presó, les distorsiona?

El victimisme sempre ha estat un argument dels nacionalistes, però és irrellevant. La clau és que quan es tracta de crispar aquest país, el PNB i Batasuna sempre han confluït, i ho tornaran a fer.

stats