Dossier 30/05/2013

L'atur s'enfilarà encara fins al 28% el 2014

L'OCDE empitjora la caiguda del PIB fins a l'1,7% aquest any i demana més flexibilitat al mercat laboral

Elena Freixa
3 min

Barcelona.Les previsions macroeconòmiques d'organismes internacionals continuen no coincidint amb les del govern espanyol. Segons l'informe publicat ahir per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), l'atur creixerà encara el 2014 fins a cotes històriques del 28% -ara està en el 27,1% i l'executiu del PP preveu que baixi l'any que ve- i la recessió s'agreujarà abans que l'economia es redreci tímidament el 2014.

El PIB espanyol es reduirà un 1,7% aquest any i no un 1,4% com havia predit el mateix organisme fa només sis mesos. Altra vegada, la dada és més negativa que l'1,3% de caiguda del dèficit que preveu l'executiu del PP. L'informe semestral de l'OCDE apunta que l'austeritat i l'endeutament alt dels particulars castiguen la demanda interna i impedeixen que de moment surti del pou.

A més d'esmenar a la baixa les prediccions de l'executiu de Rajoy, l'OCDE va instar Espanya a posar el mercat laboral al centre de les polítiques. Va reclamar més "flexibilitat" perquè les empreses contractin i va apuntar a la negociació col·lectiva demanant que es limiti encara més la pròrroga dels convenis que caduquen, just al contrari del que han pactat fa poc sindicats i CEOE a Madrid i del pacte en què es treballa a Catalunya.

L'organisme va insistir que se solucioni la dualitat entre treballadors fixos i eventuals, tot i que no va referir-se en concret al contracte únic, com sí que ha fet fa poc Brussel·les. La liberalització de sectors com l'energètic o el de transport també forma part de les recomanacions.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va restar importància a les divergències entre els seus càlculs i els de l'OCDE quan es tracta de la recuperació i va aferrar-se a un fet: el 2014 ha de començar la millora de l'economia, "dècima amunt, dècima avall", i ell treballarà -va dir- per millorar aquestes perspectives. El que constaten tots els quadres macroeconòmics, segons Rajoy, és que "s'ha tocat fons" i que l'any que ve s'apreciaran els brots verds, tot i que el nombre d'aturats continuï enquistat en màxims inacceptables a Europa, ja que superen els sis milions.

Malgrat els esforços de contenció de la despesa i redreçament de les finances públiques que ha fet Espanya, i que ahir li va reconèixer l'organisme, el dèficit previst se situarà en el 6,9% aquest any i no baixarà del 6,4% d'aquí un any, lluny del 5,5% que defensa el ministeri d'Economia, de Luis de Guindos.

La crisi s'allarga a l'eurozona

L'economia als països de la moneda única seguirà sent l'excepció negativa entre les economies avançades. La recessió el 2013 s'aguditzarà amb una caiguda del 0,6% del PIB (i no del 0,1% com s'havia dit al novembre). "La situació continua sent particularment fràgil a Europa", va afirmar el secretari general de l'organització, Ángel Gurría. La culpa, segons l'informe, la té l'atur elevat que encara es mantindrà entre els països de l'euro l'any que ve. La taxa de desocupats arribarà al 12,1% (un punt més que el 2011) i encara avançarà dues dècimes el 2014.

L'estancament europeu és la principal ombra que amenaça l'economia mundial, que, d'altra banda, es veurà enfortida pel creixement als Estats Units i el Japó. L'OCDE confia que l'economia nord-americana creixi un 1,9% aquest any i el doble el que ve. Les mesures desplegades pel govern federal més prematurament que a Europa (abordant el problema de la recapitalització dels bancs i els efectes de l'esclat de la bombolla immobiliària) expliquen, en part, la remuntada més ràpida. L'economia del Japó també sembla que creixerà aquest any, amb un augment de l'1,6% del PIB.

stats