Dossier 23/11/2014

El cru barat allunya la deflació i anima l’economia

L’Estat pot estalviar fins a 10.000 milions d’euros

Xavier Grau
2 min

BarcelonaLa caiguda del preu del petroli té efectes directes sobre les xifres macroeconòmiques, tant a escala mundial com europea i estatal. Tot i això, la caiguda de preus s’ha de matisar, perquè, si bé és cert que s’han tocat mínims des del 2010, també ho és que l’euro ha perdut valor respecte al dòlar, i el petroli es compra amb el bitllet verd.

Tot i això, no deixa de ser una bona notícia per a Europa i per a l’Estat que el petroli s’abarateixi, ja que si la factura energètica és més baixa les indústries guanyen competitivitat i és més fàcil exportar, i a la vegada la renda familiar augmenta i, per tant, s’anima el consum i s’allunya el perill de deflació, que és la principal amenaça que plana sobre l’economia europea.

El primer aspecte que s’ha de tenir en compte és si el preu del barril de Brent es mantindrà en els nivells actuals. És més que possible, perquè l’Agència Internacional de l’Energia ja ha dit que la demanda de petroli per a l’any 2015 serà més dèbil del que havia previst. Aquesta agència internacional creu que la demanda mundial l’any que ve augmentarà en 1,1 milions de barrils diaris (1,2%), fins als 93,5 milions de barrils diaris, cosa que suposa 300.000 barrils menys que la previsió inicial.

El banc d’inversions Goldman Sachs preveu que el nivell de preus del petroli es mantindrà l’any vinent. Aquest banc pronostica que el barril de Texas arribarà als 70 dòlars per tancar el 2015 aproximadament a 75 dòlars el barril, mentre que el Brent tancarà l’any vinent vora els 85 dòlars el barril i no tornarà a pujar als 90 dòlars fins a l’any 2016.

Segons Tom Helbling, del Fons Monetari Internacional (FMI), una variació del 10% en la cotització del petroli comporta una variació de dues dècimes (0,2%) en el PIB mundial. El problema és que el preu pot caure tant per un excés d’oferta, que és el que està passant ara als Estats Units, com per una debilitat de la demanda, que és el que passa a Europa. En el primer cas ajuda molt la indústria, abaratint costos. Segons l’FMI, els Estats Units han augmentat un 6% les exportacions industrials. En el cas d’Europa, el que està comportant és més estalvi per als consumidors.

Fer previsions és difícil. Per Goldman Sachs, la caiguda del preu del petroli podria impulsar una dècima (0,1%) el producte interior brut (PIB) dels Estats Units el 2015. En el cas d’Europa, podria suposar un estalvi de 400.000 milions de dòlars en un any.

Un altre cas és el de la Xina, segon importador mundial de petroli. Cada dòlar de caiguda del preu del petroli suposa per a la potència asiàtica un estalvi d’uns 2.100 milions de dòlars. Si el preu es mantingués es podria estalviar 60.000 milions de dòlars.

1% del PIB espanyol

En el cas de l’estat espanyol, la factura del petroli per a l’any que ve, si es manté el preu actual, serà d’uns 10.000 milions, ja que el pla d’estabilitat enviat a Brussel·les parteix d’una previsió del barril a 104,1 dòlars, que suposaria una factura total de 53.144 milions de dòlars. Això suposaria un impacte sobre el PIB d’aproximadament un 1%, segons les estimacions del servei d’estudis del BBVA.

stats