PARTIT POPULAR TURBULÈNCIES INTERNES
Dossier 26/05/2013

Els negocis del clan Aznar-Botella-Agag

L'expresident gestiona les seves activitats a través de la societat Famaztella, que mou actius de 2,8 milions

Juan Luis Galiacho
3 min

MadridJosé María Aznar ingressa, almenys, més de mig milió d'euros anuals pels seus negocis al marge de la política. Uns ingressos als quals cal sumar el sou de la seva dona, Ana Botella, que com a alcaldessa de Madrid percep una retribució bruta de 94.703 euros anuals. L'últim i recent fitxatge d'Aznar ha estat com a assessor del consell per a Llatinoamèrica de DLA Piper Rudnick, un bufet d'advocats americà que el 2003 va rebre del govern del PP dos milions de dòlars per promocionar la imatge de l'expresident als Estats Units, i així aconseguir la concessió de la Medalla d'Or del Congrés nord-americà. No se'n van sortir.

Els Aznar tenen la major part dels seus actius i patrimoni gestionats a través de la seva societat Famaztella, creada el maig del 2004 amb tan sols 3.000 euros, tot just abandonar la Moncloa. Té actualment com a objecte social "l'explotació dels drets de propietat intel·lectual d'Ana Botella Serrano i José Maria Aznar López en totes les seves manifestacions, com llibres, escrits, discursos, al·locucions, conferències". El seu domicili és al carrer Alberto Alcocer, de Madrid, molt a prop de l'estadi Santiago Bernabéu. Aznar acudeix amb assiduïtat a la llotja del camp del Reial Madrid per la seva amistat amb Florentino Pérez.

La societat Famaztella -acrònim de Família Aznar Botella- va tancar l'any 2011 amb uns actius que van superar els 2.080.000 euros. Pel que fa als deutes, es pot dir que són inexistents, ja que tan sols manté pendent de pagament a creditors la quantitat de 24.422,57 euros. Els seus beneficis després d'impostos el 2011 van ser 232.049 euros.

Però els ingressos d'Aznar no només es limiten a la seva societat. Com a conseller del grup mediàtic News Corporation, del magnat Rupert Murdoch, rep anualment gairebé 200.000 euros, entre diners en metàl·lic i accions del grup. També percep 80.000 euros anuals com a expresident espanyol i 200.000 euros com a conseller de l'empresa energètica Endesa per a Llatinoamèrica, una societat propietat de la multinacional italiana Enel. Des del 2009 també assessora la companyia nord-americana Doheny Global Group, que combina el negoci de les inversions en el sector energètic amb les de l'àmbit immobiliari, i que ha participat activament a l'Europa de l'Est. La remuneració per aquest càrrec es desconeix.

Al mateix temps, Aznar és professor de la Universitat de Georgetown (EUA) i de l'Institut Tecnològic de Monterrey (Mèxic), i tampoc no se sap quina retribució té per aquestes dues feines. En canvi, sí que se sap que demana 35.000 dòlars (uns 26.642 euros) per fer una conferència. Així ho va sol·licitar l'agència americana Washington Speakers Bureau, que el representa, per una hora de conferència a la Universitat d'Edimburg. Paral·lelament, és president de la fundació FAES, del fòrum Amics d'Israel, del Consell Atlàntic USA i president d'honor del PP. Fonts pròximes a l'expresident espanyol indiquen que per aquests llocs no cobra cap remuneració.

Sí que cobrava, en canvi, en el seu dia per ser assessor -del 2007 al 2009- de Centaurus Capital, un dels fons d'alt risc més grans d'Europa, que fa inversions especulatives amb seu a les illes Caiman. I també cobrava per ser president del Consell Assessor Llatinoamericà de Virgínia JER Partners, l'empresa del magnat americà J.E. Roberts, dedicada a operacions immobiliàries. Va deixar de cobrar com a membre del Consell d'Estat a causa de les incompatibilitats manifestes amb les seves feines en el sector privat.

Agag: esport i fons d'inversió

El gendre dels Aznar, Alejandro Agag, també manté interessos en altres negocis al marge dels esportius, entre els quals la Fórmula 1 i el club de futbol londinenc Queens Park Rangers. De moment, ja té societats financeres constituïdes, una de les quals és Addax Capital LLP, amb seu a Londres, filial d'Addax Global Markets, una empresa de la qual Agag té la majoria d'accions. Es tracta d'una societat de gestió de fons d'alt risc que actua de broker a la borsa i inverteix en divises en els mercats de futur.

Aquest és el gran negoci d'Agag, el deute públic dels governs internacionals. També és copropietari amb un grup d'amics d'un hotel a Moçambic, el Tambuzi Island. Va provar de fer negocis immobiliaris a Líbia -grans vedats de caça acompanyats d'elegants complexos turístics- amb el fill del dictador Muammar al-Gaddafi. La guerra civil en aquest país ho va impedir. Sí que li funcionen els negocis en altres estats àrabs com Qatar.

stats