02/07/2015

Aparten la directora del centre de menors de referència del Govern

5 min
Aparten la directora del centre de menors de referència del Govern

BarcelonaElisa Trujillo, directora des del 1995 del centre de menors tutelats de la Generalitat Petit Príncep (Santa Coloma de Gramenet), va ser apartada fulminantment del càrrec el 6 de febrer d’aquest any. La direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va prendre aquesta dràstica decisió respecte a un del centres de menors més ben considerats i de referència dins el departament, després de rebre una carta del Síndic de Greuges (20-10-2014) -que havia rebut una denúncia anònima- en què s’acusava la directora i la seva germana Àngela -responsable de salut del centre- de maltractaments psicològics, discriminació, negligència mèdica i malversació de fons, entre altres fets. La DGAIA va obrir un expedient informatiu de seguida (22-10-2015), va entrevistar els 18 educadors del centre, els altres treballadors i els menors interns, i el 5 de febrer va decidir apartar les dues germanes de manera cautelar i obrir dos expedients sancionadors. El departament de Benestar i Família en va obrir dos més, un dels quals va acabar amb la rescissió del contracte amb l’empresa Atalanta, que gestionava el centre des del 1995, i de la qual Elisa Trujillo era també la directora. El contracte de gestió en modalitat de concessió del CRAE (centre residencial d’acció educativa) Petit Príncep amb Atalanta es va resoldre l’1 de juny passat. L’ARA ha parlat amb la directora de la DGAIA, Mercè Santmartí, que ha recalcat la “tolerància zero cap a qualsevol vulneració dels drets dels infants”, tot i que no ha volgut entrar en el detall del cas. La directora del CRAE ha defensat la seva innocència -“Tot és una difamació”, ha dit- i ha rebatut una per una totes les acusacions.

Polèmica amb la Fiscalia

La DGAIA va enviar la informació fa 5 mesos, i la Fiscalia no en sap res

L’advocada d’Elisa Trujillo, Beatriz González, assegura que, més enllà del fet que les acusacions no són certes, i que ho pot demostrar, tot el procés iniciat per la DGAIA i Benestar és molt irregular. Una de les queixes principals és que alguns dels delictes que s’estan investigant, com la malversació de fons o els maltractaments psicològics, són causes penals i les hauria d’investigar la Fiscalia en lloc de l’administració amb un expedient. Segons l’article 5.1 del decret 278/1993 sobre processos sancionadors: “Si durant la substanciació del procediment sancionador s’aprecia la possible qualificació dels fets perseguits com a constituents de delicte o falta, s’ha de passar el tant de culpa al ministeri fiscal, i suspendre el procediment administratiu una vegada l’autoritat judicial hagi incoat el procés penal que correspongui, si hi ha identitat de subjecte, fet i fonament”. La directora de la DGAIA, però, ha explicat a l’ARA: “Hi ha sancions administratives i penals, i el nostre procediment va en paral·lel al de la justícia”. De fet, la DGAIA, en l’obertura de l’expedient sancionador a Elisa Trujillo, cita l’article 8 del mateix decret com a fonament de dret. El problema és que la Fiscalia encara no ha iniciat cap procés contra Elisa Trujillo ni la seva germana perquè, segons ha explicat el fiscal portaveu de Barcelona a aquest diari, no han rebut cap denúncia ni informació sobre el cas. Benestar, en canvi, afirma que el 5 de febrer va enviar la informació a la Fiscalia de menors perquè aquesta actués d’ofici si ho creia convenient. Cinc mesos després, però, no s’ha iniciat ni descartat cap procés penal pels presumptes delictes del Petit Príncep.

Dos intents de suïcidi

Dues noies es van prendre un pot de pastilles dins el centre

Entre les acusacions que s’estan investigant amb l’expedient sancionador hi ha diferents negligències mèdiques, com la de fer que els menors se saltessin sessions amb el psicòleg o amb el psiquiatra, subministrar medicació o aplicar dietes alimentàries sense control mèdic. Per exemple, un nen de 19 mesos només prenia, presumptament, un biberó de llet amb sacarina durant tot el matí. La directora ho nega, i en les seves al·legacions demana que es consulti els registres del centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) de referència del centre. Però l’acusació més gran que fa la DGAIA és que suposadament Àngela Trujillo, responsable de salut del Petit Príncep, no va tenir cura de la medicació, que va quedar accessible per a dues menors amb antecedents d’autolesions, que es van prendre un pot de pastilles sencer. Els dos casos van passar amb un mes de diferència, però només en un dels dos es va témer per la vida de la noia. “No és cert que es quedés sola a la sala amb els medicaments, uns quants [dels medicaments] els va agafar del centre, sí, ja ho vaig admetre, però d’altres [els va agafar] de l’hospital que havia visitat abans, però nosaltres no sabíem els seus antecedents, no ens ho havien dit i duia només tres dies al centre”, es defensa Trujillo.

Maltractament

Càstig injustificats, insults i privilegis per a algunes menors

L’expedient de la DGAIA diu que alguns interns patien càstigs fora del règim reglamentari, com dormir amb el matalàs al hall del centre o ser aïllats de la resta del grup. La directora diu que la majoria d’aquestes sancions estaven pactades amb els mateixos pares o amb l’equip d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA) de la zona. Aquests càstigs suposadament els patien els menors que no gaudien dels privilegis que aparentment Elisa Trujillo atorgava a d’altres. Segons la DGAIA, la directora escollia sempre les noies amb més “bon aspecte físic” i sense cap disminució i se les enduia a comprar roba, els feia regals, anaven a escoles i extraescolars millors que la resta, i només uns quants escollits anaven de vacances. Elisa Trujillo explica que una part d’aquestes acusacions no són certes, i que es pot demostrar fàcilment, però que si feia algunes diferències era perquè no es pot tractar tots els nens igual perquè són diferents, i que altres menors no s’havien guanyat certs privilegis pel seu mal comportament. A l’expedient també apareixen els suposats insults d’Àngela Trujillo a alguns menors, com ara “Tu no aniràs amb cap família, no t’estima ni la teva mare”, o “Ets deficient mental i tu no pots tenir nòvio”. En les al·legacions, la directora aporta un plec de declaracions -algunes escrites a mà- de menors extutelats que van passar pel centre que neguen aquest tipus d’acusacions i fets. El Síndic, però, va advertir a la DGAIA en un escrit del 27 de maig passat que aquestes declaracions les podria estar aconseguint sota coacció, aprofitant que alguns d’aquests menors tenen alguna disminució.

Malversació de fons

Despeses “sumptuoses” i apropiació indeguda

Una altra de les acusacions penals contra Elisa Trujillo és que la DGAIA té “indicis que part de les despeses privades de la directora se sufragaven amb el pressupost del CRAE”. I el Síndic afegeix que també s’hauria pagat l’advocat amb diners del centre. L’expedient també diu que Trujillo contenia la despesa de l’alimentació bàsica, i després es gastava “molts diners” en despeses supèrflues com viatges “cars” amb els menors privilegiats o canviant sovint el mobiliari. L’advocada Beatriz González recorda que per fer aquestes acusacions cal aportar proves, “i ningú ho ha fet”.

Un menor amb VIH

Hi va haver una agressió sexual a dos nens de 3 i 8 anys

Fora dels expedients sancionadors, hi ha un últim fet important. El 20 de gener dos interns de 17 i 13 anys van agredir sexualment dos nens de 3 i 8 anys amb qui compartien habitació. El noi de 17 anys té el VIH, i el Síndic, en el seu escrit del 20 d’octubre del 2014, ja advertia a la DGAIA que hi havia un menor amb VIH que convivia amb nens petits. L’administració els va canviar d’habitació després de l’agressió. El cas ja és a la Fiscalia de Menors.

stats