Societat 28/02/2013

Seguiment desigual de la vaga d'estudiants a les universitats catalanes

Piquets han impedit l'entrada a les aules a la UB, UPF i la UAB, on, a més, s'han cremat contenidors i s'han fet barricades

Efe / Acn
3 min

BarcelonaLes aules de les diferents universitats públiques han quedat buides aquest dijous al matí a causa de la vaga convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP).

A la UB, la incidència de la vaga ha estat especialment alta al campus Diagonal, on alguns piquets impedien l'entrada a les facultats a primera hora del matí. Al campus del Raval de la UB, la tranquil·litat ha imperat en les primeres hores d'aquesta vaga. Un grup de piquets informava professors, treballadors i estudiants dels motius de la vaga, però no n'impedien el pas. Malgrat tot, els passadissos, aules i despatxos eren buits.

Des de la UB s'ha informat que el seguiment ha estat desigual i que als estudis de medicina o biologia han estat majoritaris els estudiants que han volgut seguir les classes, tot i que alguns grups també han tallat la Diagonal abans de dirigir-se al centre de Barcelona per afegir-se a la manifestació.

Al campus de la Ciutadella de l'UPF també s'ha impedit el pas dels qui volien seguir l'activitat normal, però no s'han hagut de lamentar incidents, ja que per l'estructura dels edificis, s'hi podia accedir per diverses portes i accessos. En aquest campus no s'han fet moltes de les classes.

Des de la UPC han informat que professorat i PAS havien anat a treballar, i que s'ha detectat una assistència menor dels estudiants a les classes, tot i que l'aturada ha estat només parcial en algunes de les facultats, informa la secretaria d'Universitats.

Segons la Secretaria d'Universitats, l'activitat acadèmica a la Universitat de Girona s'ha vist alterada al campus del Barri Vell, on s'ha impedit l'accés dels estudiants a les aules.

Incidents a la UAB

A la UAB, el seguiment de la vaga ha estat molt alt entre els estudiants, de manera que cinc facultats han aturat del tot l'activitat, mentre que tres més han fet alguna classe a primera hora del matí, però amb poca assistència.

A primera hora del matí, un grup de més de 200 estudiants han col·locat barricades als accessos per l'autopista i han cremat contenidors al campus, en l'inici de la jornada de vaga convocada per a aquest dijous a les universitats contra les retallades. Els Mossos han enregistrat els incidents des d'un helicòpter i han difós les imatges a la premsa [és el vídeo que acompanya aquesta informació].

Segons ha informat a Efe una portaveu d'aquest grup estudiantil, els alumnes han format barricades amb contenidors als accessos a la UAB per l'AP-7 i la B-30, i n'han cremat alguns, així com altres que hi havia a la plaça Cívica, cosa que ha motivat el desplaçament d'unitats dels Bombers fins a la zona. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que els estudiants han tallat un ramal de la B-30, a l'altura de Cerdanyola, en sentit sud, des de les 8 fins a les 9.15 del matí, cosa que ha provocat un quilòmetre de retencions.

Els estudiants també han intentat accedir fins a l'autopista per tallar-la, però un fort dispositiu dels Mossos, que compta amb un helicòpter que sobrevola el campus, els ho ha impedit.

Els alumnes i professors de les universitats públiques catalanes estan convocats a una nova jornada de vaga, la segona d'aquest curs, per protestar contra les retallades, l'increment de les taxes i del projecte de la Lomce. Pel que fa al professorat i al PAS, tot i que les universitats encara no tenen les dades de seguiment, la percepció ha estat que el col·lectiu no s'hi ha sumat amb el mateix èxit dels estudiants.

stats