Societat 28/01/2015

El Govern ajudarà a reclutar metges i infermeres per enviar-los a l'Àfrica a lluitar contra l'Ebola

Els garantirà el lloc de treball, el reconeixement del mèrit i la repatriació en cas de necessitat

Europa Press
2 min
Un doctor de metges sense fronteres en un  centre de tractament de l'Ebola a Libèria. John Moore / Getty Images

BarcelonaL'Institut Català de la Salut (ICS), La Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci Sanitari i Social de Catalunya (CSSC) signaran en els pròxims dies un acord marc per impulsar una "campanya de reclutament" de sanitaris catalans disposats a traslladar-se a els països africans afectats pel virus de l'Ebola per ajudar els afectats i transferir 'in situ' el seu coneixement als professionals autòctons.

Ho ha anunciat aquest dimecres el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, durant la cloenda de la jornada 'La malaltia pel virus de l'Ebola. Lliçons apreses de l'actual epidèmia', organitzada per l'Agència de Salut Pública de la Generalitat a la seva seu barcelonina. En declaracions posteriors a Europa Press, Ruiz ha concretat que l'acord "permetrà que tots els professionals que vulguin anar a l'Àfrica a lluitar contra l'ebola tinguin una sèrie de condicions de retorn i de protecció".

Ha destacat que les ONG li havien traslladat al Govern la seva preocupació pel fet que no trobaven sanitaris per treballar a la zona per falta de garanties: "Ara podran anar amb la tranquil·litat de saber que tindran el seu lloc quan tornin". L'acord, "que ja està redactat i només està pendent de signar", es basa en tres eixos bàsics: la garantia que els professionals conserven el seu lloc de treball en els centres catalans, que la seva activitat serà reconeguda com a mèrit i que seran repatriats amb la màxima protecció en cas de necessitat.

Ruiz ha dit que hi ha metges "que no donen el pas perquè saben que tenen moltes dificultats per tornar", cosa que se solucionarà amb aquest acord. "És un orgull que les ONG puguin gaudir dels professionals catalans que vulguin ajuden sense cap risc", ha afegit el conseller, que ha animat a tots els professionals a sumar-se a la iniciativa, des de metges fins conductors d'ambulància, passant per infermeres i tècnics de laboratori.

Tots els centres del SISCAT

L'acord, impulsat amb la col·laboració de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), contemplarà a tots els centres del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública (Siscat). Ruiz ha defensat la necessitat "d'actuar 'in situ' per controlar el virus, i enviar a professionals experts és la millor manera d'ajudar els països perquè abordin les reformes estructurals necessàries en els seus sistemes sanitaris".

"Els problemes de salut pública no tenen fronteres ni són de països concrets. Requereixen un abordatge col·lectiu i el problema de l'Ebola s'ha de tractar a l'origen", ha destacat, i ha afegit que tots els professionals catalans que es desplacin rebran la formació necessària .

stats