Societat 14/02/2013

La PAH crida a la mobilització per contrarestar el lobi financer en la negociació al Congrés

Mantenen les manifestacions convocades arreu de l'Estat el 16 de febrer

Acn
3 min

BarcelonaLa Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha fet aquest dijous una crida a la mobilització social per aconseguir que la iniciativa legislativa popular (ILP) sobre la dació en pagament acabi sent aprovada sense modificacions rellevants al Congrés dels Diputats. La presidenta de la PAH, Ada Colau, ha assegurat que només la pressió social serà capaç de contrarestar el poder que té el lobi financer al Congrés dels Diputats.

Colau ha recordat que la "victòria" de dimarts passat −quan el PP va canviar d'opinió i va acceptar la tramitació de la ILP− és conseqüència, precisament, de la mobilització ciutadana. La PAH ha insistit que no renunciarà a les propostes incloses a la ILP, perquè només són mesures "de mínims".

La Plataforma manté les manifestacions convocades per al proper 16 de febrer a totes les capitals de l'Estat. L'acceptació a tràmit de la ILP només és un pas, i ara tot just han començat les negociacions parlamentàries. Segons Colau, tot i tramitar-se amb caràcter d'urgència al Congrés, el projecte final de regulació de la dació en pagament no estarà enllestit, com a mínim, fins a finals de març. Per això, la PAH ha demanat a la ciutadania que no s'aturi i continuï mobilitzant-se perquè aquest clam ciutadà arribi als diputats del Congrés amb més força que no pas les demandes del sector financer.

"Fem una crida a la ciutadania a manifestar-se per fer de contrapoder al poder immens que té el lobi financer i bancari en aquest país. Ells ja s'estan mobilitzant ara als passadissos del Congrés", ha explicat el representant de la PAH, Albert Jimémez. Un poder bancari que la PAH qualifica "d'antidemocràtic", perquè no està subjecte a cap control públic.

Colau ha recordat que va ser la pressió ciutadana la que va aconseguir fer canviar d'opinió el PP dimarts passat. Els populars havien manifestat que votarien en contra de l'admissió a tràmit de la ILP, però a darrera hora van canviar d'opinió. "Poc abans que arribés el torn del PP, ens van demanar que sortíssim al passadís i ens van explicar que s'estaven replantejant el sentit del seu vot", ha recordat Colau, que ha assegurat que els representants del PP van demanar a la PAH que relaxés la pressió social que hi havia a les portes del Congrés. "Ens van reconèixer que la pressió social era la que els estava fent canviar d'opinió", ha descrit.

La PAH no té previst relaxar aquesta pressió ciutadana, sinó tot el contrari. "Continuarem les mobilitzacions perquè el que finalment es tramiti al Congrés inclogui les nostres demandes", ha destacat la presidenta de la Plataforma. Per aquest proper cap de setmana la PAH ja té previstes concentracions arreu de l'Estat amb un sentit generalitzat: "Sí que podem".

La ILP de regulació de la dació en pagament, paralització dels desnonaments i lloguer social inclou tres reclamacions "innegociables". En primer lloc, la condonació de la hipoteca a canvi del retorn del pis hipotecat al banc. Una mesura que la ILP reclama que s'apliqui de manera retroactiva i no només als nous contractes hipotecaris. En segon lloc, l'aplicació d'una moratòria de manera immediata per a tots aquells desnonaments que afectin els habitatges habituals. Per últim, la PAH defensa la creació d'un fons de lloguer social creat a partir dels pisos desocupats de les entitats bancàries.

Aquesta ILP es tramitarà juntament amb el projecte de llei de modificació de la llei hipotecària que va registrar al Congrés el govern espanyol.

stats