SOCIETAT
Societat 04/12/2012

El PP acusa el Govern "d'incendiar" el debat educatiu focalitzant-lo en la qüestió lingüística

Enric Millo es veu es veu obligat a reconèixer que és "econòmicament molt difícil que sigui viable" que la Generalitat hagi de pagar escola privada a qui vulgui escolarització en castellà, però carrega amb duresa contra el "frontisme" del Govern

Marc Colomer
3 min

BarcelonaPel PP a Catalunya és el Govern el que "incendia" el debat i no la proposta de llei educativa del ministre José Ignacio Wert que relega el català. El secretari d'acció política dels populars a Catalunya, Enric Millo, ha carregat amb duresa aquest dimarts contra el Govern per haver "focalitzat en una qüestió sensible" com és la llengua el debat sobre la nova llei educativa que promou el PP. "El PP demana tranquil·litat, seny i serenitat, i que el Govern de CiU abandoni l'actitud permanent de confrontació, ara ja influït, suposam, per ERC", ha etzibat Millo, que ha reclamat que es respectin els tràmits de debat de la llei.

És més, Millo ha acusat la consellera d'ensenyament Irene Rigau d'haver "mentit" sobre el contingut de l'esborrany, i ha defensat que en cap cas el català quedarà relegat a quarta llengua en l'educació, sinó que podrà seguir sent vehicular. Això sí, sempre que el castellà també ho sigui. "La proporcionalitat entre català i castellà l'ha de proposar la Generalitat", ha argumentat. Això vol dir que ho podrà decidir la Generalitat? "Si s'ajusta a la llei sí, sinó, no". En aquest sentit ja ha advertit que si la proposta de la Generalitat és "100% català i 0% castellà", com interpreta que passa ara, no passarà el filtre espanyol. És a dir que la immersió lingüística no té cabuda en la nova llei, com de fet ja s'intuïa del programa electoral dels populars.

El cert, però, és que Millo ha reconegut de forma velada que el ministre Wert ni tant sols els ha consultat la proposta de llei que posarà damunt la taula en la conferència sectorial d'ensenyament d'aquest dimarts a la tarda. Ni falta que fa, ha vingut a dir: "El govern d'Espanya fa les propostes que considera, i llavors el grup parlamentari del PP ja farà esmenes, si cal fer-les". Clar i català.

Proposta inviable

Però si una cosa ha hagut de reconèixer Millo, que ha esquivat haver de dir si el PP a Catalunya se sent còmode amb el document de Wert, és que l'obligatorietat que la Generalitat hagi de pagar escola privada a qui exigeixi escolarització en castellà a Catalunya "econòmicament deu ser molt difícil que sigui viable". Ara bé, els populars ja han deixat clar que no participaran de cap front de defensa del sistema lingüístic i educatiu català.

El PP acusa el Govern “d'incendiar”el debat focalitzant-lo en la qüestió lingüística

Enric Millo es veu es veu obligat areconèixer que és “econòmicament molt difícil que sigui viable”que la Generalitat hagi de pagar escola privada a qui vulguiescolarització en castellà, però carrega amb duresa contra el“frontisme” del Govern

Pel PP a Catalunya és el Govern el que“incendia” el debat i no la proposta de llei educativa delministre José Ignacio Wert que relega el català. El secretarid'acció política dels populars a Catalunya, Enric Millo, hacarregat amb duresa aquest dimarts contra el Govern per haver“focalitzat en una qüestió sensible” com és la llengua eldebat sobre la nova llei educativa que promou el PP. “El Pp demanatranquil·litat, seny i serenitat, i que el Govern de CiU abandonil'actitud permanent de confrontació, ara ja influït, suposam, perERC”, ha etzibat Millo, que ha reclamat que es respectin elstràmits de debat de la llei.

És més, Millo ha acusat la consellerad'ensenyament Irene Rigau d'haver “mentit” sobre el contingut del'esborrany, i ha defensat que en cap cas el català quedarà relegata quarta llengua en l'educació, sinó que podrà seguir sentvehicular. Això sí, sempre que el castellà també ho sigui. “Laproporcionalitat entre català i castellà l'ha de proposar laGeneralitat”, ha argumentat. Això vol dir que ho podrà decidir laGeneralitat? “Si s'ajusta a la llei sí, sinó, no”. En aquestsentit ja ha advertit que si la proposta de la Generalitat és “100%català i 0% castellà”, com interpreta que passa ara, no passaràel filtre espanyol. És a dir que la immersió lingüística no técabuda en la nova llei, com de fet ja s'intuïa del programaelectoral dels populars.

El cert, però, és que Millo hareconegut de forma velada que el ministre Wert ni tant sols els haconsultat la proposta de llei que posarà damunt la taula en laconferència sectorial d'ensenyament d'aquest dimarts a la tarda. Nifalta que fa, ha vingut a dir: “El govern d'Espanya fa lespropostes que considera, i llavors el grup parlamentari del PP jafarà esmenes, si cal fer-les”. Clar i català.

Proposta inviable

Però si una cosa ha hagut dereconèixer Millo, que ha esquivat haver de dir si el PP a catalunyase sent còmode amb el document de Wert, és que l'obligatorietat quela Generalitat hagi de pagar escola privada a qui exigeixiescolarització en castellà a Catalunya “econòmicament deu sermolt difícil que sigui viable”. Ara bé, els populars ja handeixat clar que no participaran de cap front de defensa del sistemalingüístic i educatiu català.

stats