SALUT
Societat 07/03/2013

Prevenir la migranya és possible

Un estudi demostra que l'enzim DAO serveix per evitar la malaltia i reduir les hores de dolor

Lara Bonilla
3 min
UNA PATOLOGIA QUE AFECTA SOBRETOT DONES La migranya és una malaltia molt incapacitant que afecta sobretot dones i que està darrere de moltes baixes laborals. S'estima que a Espanya produeix prop de 20 milions de jornades de treball perdudes a l'any. Els investigadors destaquen que fins ara no s'havia trobat cap tractament nou per a aquests pacients.

Barcelona.Es calcula que entre el 12% i el 15% de la població pateix migranya, una malaltia neuronal recurrent i molt incapacitant que provoca fort mal de cap, nàusees, vòmits i fotosensibilitat. És molt més que un mal de cap, com bé saben els que la pateixen.

Ara un estudi clínic elaborat per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i l'Hospital General de Catalunya ha demostrat científicament l'eficàcia d'un nou tractament preventiu -sense fàrmacs- contra la migranya. La nova arma terapèutica consisteix a administrar l'enzim diaminooxidasa (DAO) als pacients que pateixen migranya i que tenen un dèficit d'aquesta proteïna. Aquest enzim s'encarrega de metabolitzar una molècula anomenada histamina que està en molts aliments, principalment en els derivats de la llet i els cítrics, i que s'elimina posteriorment per l'orina. Però les persones amb dèficit de DAO no la poden eliminar i la histamina passa a la sang, fet que provoca efectes adversos com la migranya però també pell atòpica, dolors osteopàtics i trastorns gastrointestinals.

Estudis previs de la Universitat de Barcelona i de l'Hospital General de Catalunya ja van demostrar que més del 90% dels pacients amb migranya tenien un dèficit de DAO (en la resta de casos es desconeix la causa). Aquest nou estudi, coordinat pel neuròleg Joan Izquierdo, no només ho constata, sinó que demostra que es pot tractar preventivament administrant un aliment dietètic, com és l'enzim DAO en forma de pastilla, i sense efectes secundaris.

L'assaig clínic es va dur a terme durant un any i mig en un centenar de pacients amb migranya crònica severa que patien entre nou i catorze episodis al mes. Un 81% dels pacients eren dones, ja que són les més afectades per la migranya, l'edat mitjana era de 41 anys i ni els pacients ni els metges sabien a quin grup se li administrava l'enzim i a quin se li donava el placebo.

Els resultats de l'estudi demostren una tendència a la desaparició o disminució de les crisis -els pacients van reduir un 30% les hores de migranya mensuals (20 hores de dolor menys al mes)- i va disminuir la intensitat del dolor. També va permetre reduir la ingesta d'analgèsics per a la migranya. "És un canvi de paradigma en l'abordatge terapèutic de la migranya, ja que suposa passar d'un tractament pal·liatiu pel dolor a un tractament preventiu", va assegurar Juanjo Duelo, director de la companyia biomèdica catalana DR Healthcare, que ha promogut aquest projecte d'investigació pioner que ahir es va presentar a Barcelona en el marc del congrés farmacèutic Infarma.

Després de la fase clínica, el següent pas és incorporar aquest enzim a la teràpia habitual. "Estem en contacte amb el Col·legi de Metges de Barcelona per fer un protocol de tractament i utilitzar la proteïna DAO com a tractament habitual en els ambulatoris de Barcelona", va explicar ahir el neuròleg de l'Hospital General de Catalunya i autor principal de l'estudi, Joan Izquierdo. Es preveu que això sigui realitat en els pròxims mesos.

Aliments i mal de cap

El tractament consistiria a ingerir abans de menjar una càpsula de l'enzim DAO, "que no crea addicció ni efectes adversos perquè és un aliment funcional, no un medicament, a diferència dels analgèsics", va afegir Izquierdo. Però, a més, els pacients amb migranya i dèficit de DAO també haurien de fer canvis en la seva dieta i evitar els aliments amb més histamina, ja que els estudis han demostrat la relació entre la ingesta de certs aliments -llet, taronja i cítrics, embotits o begudes alcohòliques- i les crisis de migranya. Aquesta relació havia estat qüestionada per la Societat Espanyola de Neurologia però, segons Izquierdo, l'estudi que es va presentar ahir ho demostra científicament, ja que els pacients amb migranya milloren si se'ls administra l'enzim DAO.

stats