SANITAT
Societat 07/06/2013

Boi Ruiz: "Els professionals de la salut començaran a recuperar poder adquisitiu en dos o tres anys"

La reordenació territorial de serveis que prepara Salut permetrà estalviar el primer any 64 milions d'euros

Ara
2 min

BarcelonaLa reordenació de serveis territorials que prepara Salut ha de permetre a mitjà termini apujar el sou dels metges i infermers. El conseller Boi Ruiz ha assegurat que els professionals començaran a recuperar poder adquisitiu "en dos o tres anys". "El mèrit de l'èxit de la reforma serà dels professionals, és lògic que se'n beneficiïn ells", ha deixat clar Ruiz en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La reordenació assistencial territorial (RAT) que prepara Salut passa, com ja va avançar l'ARA, per concentrar serveis en determinats hospitals i evitar així duplicitats. No tots els hospitals faran de tot. També es mancomunaran serveis al territori i, d'aquesta manera, els hospitals compartiran algunes especialitats i els professionals s'hauran de desplaçar, mentre que, en altres casos, ho faran els pacients.

Boi Ruiz assegura que el pla està pensat per estalviar recursos i destinar-los a altres partides, com per exemple el capítol de personal, un dels més afectats per les retallades. El conseller recorda que el pressupost depèn ara mateix del límit de dèficit que imposi el govern espanyol. Un cop conegut el límit, el Govern elaborarà els comptes d'aquest any, ara mateix prorrogats. Ruiz adverteix que "no vindran més diners" i que "ja estarem contents si ens quedem amb els mateixos". Tampoc hi haurà més retallades: "Els costos de l'atenció sanitària del país no els podem abaixar, l'única manera d'alliberar recursos és fent les coses d'una altra manera".

Amb la reordenació de serveis, el departament de Salut preveu evitar aquest 2013 un total de 8.000 ingressos hospitalaris. Uns 4.000 s'evitaran gràcies a una millor atenció al malalt crònic, i que es preveu que faci l'atenció primària, i 4.000 més són intervencions quirúrgiques que fins ara requerien ingrés i que ara es faran per cirurgia major ambulatòria −és a dir, que el pacient, un cop operat, dormirà a casa−. Això es traduirà en un descens de l'1% de l'activitat i un estalvi de 64 milions d'euros.

stats