Societat 27/02/2015

Seguiment desigual de la vaga contra la reforma universitària

Milers de persones es van manifestar ahir pel centre de Barcelona

Martí Gelabert
3 min
Seguiment desigual de la vaga contra la reforma universitària

BarcelonaAules tancades, alguns accessos bloquejats i seguiment desigual de la segona jornada de vaga dels estudiants contra la reforma educativa del ministre Wert, coneguda com a 3+2 (tres anys d’estudis de grau universitari més dos de màster). Els joves d’ESO, els de batxillerat i els universitaris van protestar, així, contra l’encariment del preu dels estudis superiors que suposarà aquesta fórmula ideada pel Partit Popular.

La vaga va tenir poc seguiment el primer dia, dimecres, convocada només pel Sindicat d’Estudiants (SE). En canvi hi va haver molt més seguiment durant la jornada d’ahir, principalment en la manifestació del centre de Barcelona, en què van protestar milers d’estudiants convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), que tenen molta més força a la comunitat educativa catalana que el SE.

La concentració, que va començar a la plaça Universitat amb un estira-i-arronsa entre el SE i els altres sindicats per encapçalar la manifestació, va continuar per Pelai, el passeig de Gràcia, Diputació i Aribau per finalitzar altre cop a l’inici del recorregut, davant la seu central de la Universitat de Barcelona (UB), on els estudiants van tornar a ocupar el rectorat. Alguns dels lemes més corejats ahir van ser “Universitat: pública i de qualitat” o “Estudio al carrer per acostumar-me a l’any que ve”. La Marta, una estudiant de quart de periodisme i activa en la protesta, deia que “amb la reforma només poden estudiar els més rics”, i creu que implantar aquests graus de cop és “impensable”. “Estan orientats internacionalment, però a la resta de països els màsters són més barats”, detallava. Els únics incidents de la manifestació es van produir a la Borsa de Barcelona, on es van tirar ous a la façana.

A lletres, més reivindicatius

Segons va informar en un comunitat la secretaria d’Universitats, la principal afectació a la UB va ser a la Facultat de Dret, on es van bloquejar els accessos. El seguiment també es va fer notar a les Facultats d’Història i Filosofia, així com a l’Edifici Històric. Per la seva banda, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) els centres més alterats van ser els de Lletres, Polítiques i Dret, tot i que també es van destacar incidències en els accessos per carretera des de les 7.30 h fins a les 9 h del matí. Al campus del Poblenou i de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) s’hi van registrar incidents, mentre que a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va haver-hi normalitat menys a l’ETS d’Arquitectura.

A Lleida, mig miler d’estudiants també van sortir al carrer. A la Universitat de Lleida (UdL), de fet, l’aturada va tenir un seguiment massiu a Ciències de l’Educació, a Dret i Economia i a Lletres, mentre que a la resta dels campus hi va haver “normalitat”, segons va assenyalar la secretaria d’Universitats. A Tarragona, més de 300 estudiants es van manifestar pel centre de la ciutat i a la Universitat Rovira i Virgili (URV) l’aturada va registrar una “assistència desigual” en funció del campus i dels estudis, on les més afectades van ser la Facultat d’Educació i Psicologia i el Campus de Vila-seca i Sescelades. Per la seva banda, els estudiants de la Universitat de Girona (UdG) van fer un seguiment més alt a les facultats de lletres. Uns 300 joves van protestar per la ciutat, mentre que el rector de la UdG, Sergi Bonet, i la majoria del Consell de Govern van donar suport a la protesta i es van sumar a la concentració.

Des del sindicat AJEC van valorar la jornada de vaga com a “satisfactòria” i la van titllar de “només un avís” al ministre Wert, ja que no permetran la implementació del decret “sense ser escoltats degudament”. El SEPC també va valorar de manera molt positiva el seguiment d’ahir. Des del Govern, en canvi, asseguraven que la tònica va ser la “normalitat amb algunes excepcions”. L’assemblea de professorat de la UB ho va aprofitar també per protestar contra els salaris precaris de professorat i investigadors, sostenint una pancarta en què es podia llegir: “La UB explota i precaritza”.

stats