Societat 10/12/2016

El Vaticà se suma al clam de 70 alcaldes per ajudar els refugiats

El Papa no assisteix finalment a l'audiència que estava prevista

Sandra Buxaderas
3 min
Prop de 70 alcaldes demanen a Roma més ajuda dels estats en favor dels refugiats

RomaEl Vaticà fa costat a les ciutats europees que demanen als estats més ajudes per als refugiats que truquen a les portes d'Europa. Un organisme de la Santa Seu ha confirmat aquest dissabte el suport del papa Francesc a les demandes d'alcaldesses com Ada Colau a Barcelona o Anne Hidalgo a París per "obtenir competències" per ajudar les persones que fugen de la guerra, atès que la majoria de governs estatals els giren l'esquena. És la conclusió de la trobada de dos dies que ha reunit 70 alcaldes europeus a Roma, a l'Acadèmia Pontifícia de Ciències Socials. La cita l'havia organitzada el responsable de la institució, el bisbe Marcelo Sánchez Sorondo –compatriota del Papa–, i comptava amb l'impuls sobretot de Colau, Hidalgo i l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

El Papa, però, finalment no ha acudit a la trobada, com sí que havia previst inicialment Sánchez Sorondo. Segons ha explicat ell mateix als alcaldes, "això no vol dir que no estigui molt content amb aquesta reunió, ja que ell mateix l'ha convocada, i no vol dir que no estigui amb nosaltres i amb el nostre missatge: no més murs sinó més ponts". El seu portaveu, Greg Burke, ha confirmat a l'ARA que el Papa "se sent molt proper" a les necessitats dels refugiats, "com ha demostrat més d'una vegada", i ha descartat que Francesc tingués "cap problema de salut".

Actuació "urgent"

El document preparat per l'organisme vaticà de cara a la trobada assenyala que "és urgent que als alcaldes, en tant que les autoritats més properes a la ciutadania, se'ls proporcioni competències per atendre, acollir i regularitzar tot tipus d'emigrants o refugiats". Es ben bé el que han reclamat les alcaldesses durant la trobada. Carmena va citar, per exemple, la necessitat que les ciutats puguin atorgar permisos temporals de treball als refugiats que acullen perquè puguin integrar-se com a ciutadans de ple dret. Una altra competència reclamada per Colau és la possibilitat que les ciutats que formen part de la xarxa de ciutats solidàries –impulsada per Barcelona, Atenes, Amsterdam i Berlín– es puguin redistribuir els refugiats. Fonts municipals han assegurat que diversos alcaldes europeus van mostrar a Colau l'interès per integrar-se a la xarxa, especialment alcaldes italians que estan desbordats per l'atenció als refugiats que queden atrapats a Itàlia perquè els països fronterers com França, Àustria o Suïssa els impedeixen el pas. L'alcaldessa Colau se'n torna a Barcelona satisfeta del resultat de la trobada: "El Vaticà fa costat a les demandes bàsiques de les ciutats, que són les que es queden soles donant resposta a les persones desesperades que fugen i arriben a les nostres ciutats, més enllà que els estats les reconeguin o no". L'alcaldessa també ha destacat el suport del Vaticà a la feina de la xarxa de ciutats solidàries "per ajudar en la reubicació directa de persones a què s'han compromès els estats i que els estats incompleixen". Com ha recordat, el govern del PP només ha portat 600 dels 17.500 ciutadans que havia promès atendre en un acord amb la resta d'estats europeus.

Colau ha dit que ara Barcelona i altres ciutats de la xarxa d'ajut als refugiats continuaran buscant suports, i esperen que la Comissió Europea convoqui una cimera similar a la vaticana. "Seria el més normal i esperable, quan les ciutats atenem milers de persones que fugen de la guerra i de l'horror", ha afirmat. Segons ha considerat, l'Ajuntament no fa més que seguir l'estela de la societat civil catalana. Desenes de persones han participat aquest dissabte en una gran encesa d'espelmes a la plaça Universitat de Barcelona per reclamar l'obertura de les fronteres europees per poder acollir refugiats.

stats