Societat 31/08/2012

150 lladres actuen cada dia al metro de Barcelona i busquen 'smartphones'

Els furtadors ja no van en grups d'entre 15 i 20 persones, sinó que són 2 o 3 com a màxim, i intenten ser discrets

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra calculen que uns 150 lladres actuen diàriament al metro de Barcelona. Són els antics carteristes, que ara, cada dia més, busquen els telèfons mòbils d'última generació com a botí, en lloc de les carteres o els moneders. "Saben que ara la gent porta menys diners en efectiu i, en canvi, els 'smartphones' tenen més valor i poden col·locar-los sense problemes", explica Carles Vallès, cap de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità. Vallès recomana no mostrar gaire aquests mòbils durant el trajecte.

Aquest tipus de delinqüents ja no actuen en grups "de 15 o 20 persones", sinó que van "2 o 3" i són "més discrets" i més "difícils" de detenir, segons les dades dels Mossos. Aquests delinqüents tenen dos trets que els distingeixen dels que actuen al carrer. "Van amb la cara descoberta i actuen de manera reincident", explica Carles Vallès.

El carterista del metro sol ser reincident i estranger, majoritàriament de Romania, de països de Sud-amèrica i del Magrib. I n'hi ha uns 250, dels quals actuen uns 150 al dia.

Durant el mes d'agost s'han presentat 250 denúncies setmanalment, el 80% de les quals per furts. És a dir, cada dia es denuncien uns 30 robatoris de telèfons mòbils o carteres al metro.

El cap del dispositiu admet que no poden lluitar contra aquest fenomen, només aconsegueixen "desplaçar-lo". Quan el carterista "se sent assetjat se'n va a alguna altra ciutat europea, a París o a Londres, i després pot tornar". Els Mossos ja s'han trobat casos de delinqüents que havien desaparegut i després tornen.

Les ordres d'allunyament del recinte no estan resultant tan útils com s'esperava, ja que els jutges només les dicten en casos de robatoris amb violència i intimidació i "és molt estrany que actuïn així".

El subinspector explica que la "indignació" dels passatgers augmenta dia rere dia i la seva col·laboració és molt útil. "Abans, quan detenies un furtador et passaven pel costat sense dir res, i ara et feliciten". I afegeix que els ciutadans "avisen amb més rapidesa" i no callen si veuen un robatori. La seva col·laboració va en augment i en diverses ocasions han quedat amb gent que té identificats grups molt actius perquè els portin on acostumen a trobar-los.

Menys de dos robatoris amb violència al dia

La pressió policial sí que ha donat resultats clars contra contra els 'cadeners', lladres que arrenquen les joies que duen al coll o al braç les seves víctimes. Al metro només es produeix un robatori i mig amb violència cada dia i quasi sempre els protagonitzen aquests 'cadeners'. Una xifra "molt baixa" en comparació amb les xarxes de metro d'altres ciutats, assegura Vallès.

"Són tan pocs que ens podem dedicar a fons a cadascun d'aquests casos", ha raonat. És el que han fet amb un d'aquests lladres, el cas del qual s'ha fet públic aquest divendres: un lladre que havia robat deu cadenes, segons els càlculs de la policia, i que ha estat identificat a partir de les imatges de les càmeres de seguretat.

La policia ha difós vídeos enregistrats per les càmeres de seguretat en què apareix assaltant dues de les seves víctimes. En la majoria de casos, les víctimes eren dones d'edat avançada, i en un cas va ser un jove que anava amb crosses.

stats