Societat 12/05/2014

La comunitat educativa demana al Parlament que "blindi legalment" el model educatiu català contra la Lomce

Sindicats, entitats pedagògiques i associacions de pares convoquen una manifestació el 17 de maig a les 12 hores contra les retallades en l'ensenyament

Acn
2 min
REBUIG MULTITUDINARI  Milers de persones van manifestar-se contra la llei Wert a l'octubre.

BarcelonaEl Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha demanat aquest dilluns al Parlament que concreti mesures i desenvolupi normatives legals per evitar l'aplicació de la Lomce.

Els representats d'aquesta plataforma que agrupa sindicats, entitats pedagògiques i associacions de pares i mares, es reuniran amb el Parlament a finals d'aquest mes amb l'objectiu d'exigir-li "un marc legal" que "blindi" el model educatiu català contra la 'llei Wert'.

A més, la comunitat educativa ha convocat una manifestació pel proper dissabte 17 de maig a les 12.00 h a plaça Urquinaona per protestar contra les retallades i per demanar "un canvi radical" en les polítiques educatives del Govern i del Ministeri d'Educació.

En roda de premsa, un dels membres i representant del MUCE, Jaume Aguilar, ha explicat ja han contactat amb diversos grups parlamentaris catalans que els han garantit l'entrada al Parlament de les seves propostes. L'objectiu és crear el "cos legal necessari" per assolir aquests objectius i així evitar l'aplicació de la Lomce.

El MUCE exigeix al Parlament una declaració contra la Lomce on es detallin els punts a seguir per paralitzar-ne la seva aplicació i que es creï un grup de treball amb representats d'aquesta plataforma i del Parlament per poder fer un seguiment d'aquests aspectes. Aquesta iniciativa és un dels punts de la campanya d'insubmissió a la 'llei Wert' que el MUCE va engegar fa uns mesos.

La manifestació d'aquest dissabte, però, és contra la Lomce però també "contra les retallades i les polítiques educatives tant del ministeri com de la Generalitat". Les entitats han criticat que el pressupost en educació s'ha reduït en 1.000 euros per any i alumne quan "la tendència internacional és incrementar la inversió en educació". Per això, han demanat que s'inverteixi el 6% del PIB en despesa educativa.

També han denunciat que Ensenyament tanqui línies de titularitat pública mentre preserva les de les escoles concertades quan, segons el MUCE, hi ha més demanda a la pública. De fet, les escoles Pere de Tera i Baldiri Reixac de Badalona que aquest dilluns han protestat davant de la Diputació de Barcelona pel tancament d'una línia de P3 en cada centre.

La falta de docents, l'augment d'aules sobresaturades per culpa de les ràtios, la insuficient oferta de places a la Formació Professional, l'encariment de l'educació superior i les "precàries" condicions de molts professors substituts també són alguns dels motius pels quals la comunitat educativa ha fet una crida a la societat perquè el proper dissabte surti al carrer.

Per aquesta plataforma, la Lomce representa "l'atac més planificat contra la concepció de l'educació", i és per això, que també han criticat aquesta normativa que en principi s'hauria de començar a aplicar el mes de setembre. "Obre les portes a la privatització, anul·la el poder de decisió dels principals agents de l'educació i redueix les famílies a mers consumidors", han lamentat tot afegint que "representa un atac als esforços fets durant anys a favor de la normalització lingüística".

Així, han alertat de les conseqüències que pot tenir l'aplicació d'una normativa com aquesta. Per tot això, el MUCE ha fet una crida a "desobeir la Lomce, a dir 'no' a les retallades, a dir 'no' al nou decret de plantilles, a demanar substitucions des del primer dia i al 100% i a lluitar per una escola pública i de qualitat".

stats