Societat 01/02/2013

Els 9 falsos mites més estesos sobre el càncer

El departament de Salut impulsa una campanya informativa coincidint amb el dia mundial contra la malaltia, aquest dilluns 4 de febrer

Ara
2 min

BarcelonaAquest any, la Unió Internacional Contra el Càncer ha decidit dedicar el dia mundial contra la malaltia, aquest dilluns 4 de febrer, a trencar falsos mites. D'acord amb aquest propòsit, el departament de Salut impulsarà una campanya informativa per desmentir els 9 falsos mites més estesos sobre el càncer amb un vídeo que es veurà a les pantalles de les sales d'espera.

1. El càncer no és hereditari: Només entre el 5% i el 10% dels casos tenen relació amb factors hereditaris, sempre combinats amb factors ambientals.

2. No és una sentència de mort: Més de la meitat dels pacients superen la malaltia, gràcies als programes de detecció precoç.

3. El destí no és el que marca si es pateix: És una malaltia multifactorial, i està demostrat que un estil de vida saludable redueix el risc de patir-la.

4. Els microones o l'estrès no el causen: Cap investigació científica ho avala. Només hi ha relació indirecta amb l'estrès si s'acompanya d'hàbits poc saludables.

5. Els desodorants o cops al pit, tampoc: Sí que s'ha demostrat que l'excés de pes de la menopausa, fer poc exercici o l'alcohol augmenten el risc de patir càncer de mama.

6. Sense dolor, també es pot tenir càncer: En les fases inicials, la malaltia no presenta símptomes. Per això són importants els programes de detecció precoç.

7. Les herbes medicinals no el curen: Poden ajudar a portar-lo millor, però s'han d'acompanyar del tractament mèdic, i cal comentar-ho, si se'n prenen.

8. La depressió no hi té res a veure: La propensió a la tristesa o la depressió no té res a veure amb les probabilitats de patir un càncer.

9. Ser positiu no és una cura: És normal estar trist o enfadat, i el més important és que se segueixi el tractament planificat.

stats