SALUT
Societat 23/03/2015

Les famílies de Silicon Valley ja no volen vacunar els seus fills

Detecten en algunes zones dels Estats Units una creixent oposició a les vacunes

Selena Soro
3 min
UN REBROT DEL XARAMPIÓ 
 Aquest any els EUA han patit un rebrot de xarampió, que va començar al desembre  a Disneyland i que va acabar contagiant 121 persones en 17 estats.

BarcelonaSilicon Valley, al nord de Califòrnia, és el paradís de la innovació tecnològica: Apple, Google, Facebook, Cisco i eBay són algunes de les empreses que hi tenen seu. Ara moltes de les famílies que treballen a la vall han decidit deixar de vacunar els seus fills, segons alerta una investigació de Wired. A partir de la base de dades del departament de Salut Pública de Califòrnia, que recull les ràtios de vacunació dels centres de dia i escoles bressol, la publicació ha detectat que de 12 centres de dia analitzats vinculats a companyies de tecnologia i salut de la zona, n’hi ha 6 que tenen ràtios de vacunació per sota de la mitjana de l’estat.

La situació preocupa perquè al febrer hi va haver un repunt dels casos de xarampió als Estats Units, que va començar al parc d’atraccions Disneyland al desembre i que va acabar contagiant 121 persones en un total de 17 estats. Tres quartes parts d’aquests nou casos, diu Wired, són a Califòrnia. Precisament per això el mateix fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, va recomanar a través del seu perfil el llibre On immunity, d’Eula Biss. “La ciència ho deixa clar, les vacunes funcionen i són importants per a la nostra comunitat”, deia als seus seguidors.

Als EUA s’exigeix que s’immunitzi els nens per a certes malalties infeccioses, però els pares poden decidir no vacunar els seus fills si s’acullen a “raons mèdiques o religioses” o al·leguen “una exempció per creença personal”. Això ha provocat que des del 2000 -l’any que el Centre per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) va declarar que el xarampió era una malaltia superada- el percentatge de nens que entren al jardí d’infants amb les vacunes MMR (xarampió, parotiditis i rubèola) hagi disminuït. Així, el 2000 els nens que havien rebut aquestes vacunes representaven el 95,4%. Avui a Califòrnia aquesta xifra és del 92,6%.

És una diferència a tenir en compte per al que es coneix com a immunitat de grup: és el tipus d’immunitat que té lloc quan la vacunació d’una part de la població també proporciona protecció a individus no vacunats. En el cas del xarampió, perquè això sigui així cal que el 92% de la població s’hagi vacunat. Ara a Califòrnia la xifra s’acosta perillosament al punt en què la immunitat de grup ja no s’aplica.

Però Califòrnia no és l’únic estat on les xifres de vacunació han baixat. Segons The New York Magazine, els índexs de nens vacunats en determinades escoles privades de la ciutat són inferiors que en alguns països en vies de desenvolupament. De les escoles analitzades un total de 125 tenien uns índexs per sota del 90%, i en 37 amb prou feines s’arribava al 70%. La publicació va trobar-se també amb 9 escoles amb uns percentatges de vacunació que anaven del 41,5% al 18,4%. Clint Rainey, l’autor de la investigació, escrivia: “Aquestes escoles estan tan poc immunitzades que si d’alguna manera s’independitzessin i es convertissin en una micronació, tindrien, literalment, la pitjor ràtio de vacunació contra el xarampió al món, segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)”.

Aquesta davallada en l’hàbit de vacunar els infants als EUA, però, no és nou. Un estudi del 2009 al New England Journal of Medicine alertava que el país pateix aquest decreixement en les ràtios de vacunació des del 2000. “Hi ha evidències d’un increment del refús a les vacunes als Estats Units, que té com a conseqüència un increment dels brots infecciosos”, il·lustra la recerca. Segons l’estudi, els infants que no es vacunen provenen sobretot de famílies amb un alt nivell d’ingressos i estudis universitaris, com seria el cas de les famílies de Silicon Valley i de les escoles privades de Nova York.

Per què no els volen vacunar?

Els experts assenyalen diversos motius que podrien explicar el perquè d’aquesta relaxació amb les vacunes als Estats Units: “La reducció de les incidències de malalties prevenibles per vacunació sovint condueix a la percepció pública que la gravetat de la malaltia i la possibilitat de patir-la són mínimes”, subratllen. Alhora, la recerca destaca que ha augmentat la preocupació sobre els possibles efectes adversos de les vacunes, que els investigadors relacionen, per exemple, amb la creixent associació entre aquests mètodes i l’autisme, “una teoria sense el cos i suport d’una evidència científica creïble”. Precisament, a principis de febrer The New York Times va haver de fer front a una allau de crítiques per la seva cobertura del brot de xarampió al país. El diari va decidir donar veu al corrent contrari a les vacunes als Estats Units, que se sustentava en un estudi de fa 17 anys que les lligava a l’aparició de l’autisme, i que després es va descobrir que era fraudulent.

Segons Wired, l’any passat hi va haver als Estats Units 644 casos de xarampió, el màxim nombre des que el Centre per al Control i Prevenció de Malalties va declarar que la malaltia havia sigut eradicada.

stats