Societat 31/12/2012

El bisbe Casaldàliga torna a São Félix do Araguaia

Va haver de fugir-ne a principis de mes, després de rebre diverses amenaces de mort. El religiós s'ha implicat en la lluita pel retorn de les terres als indígenes

Ara / Acn
1 min
Pere Casaldàliga

BarcelonaEl bisbe Pere Casaldàliga ha tornat a São Félix do Araguaia, el poble brasiler que ha estat casa seva els últims 40 anys i del qual va haver de fugir a principis de mes després de rebre diverses amenaces de mort. Les amenaces ja semblen controlades i això ha fet decidir el bisbe a tornar a casa. Amb tot, es mantindrà un dispositiu de vigilància policial a l'entorn de casa seva i a la zona. Fonts properes a Casaldàliga remarquen que la pressió internacional que hi ha hagut aquestes setmanes ha facilitat el retorn del bisbe a casa.

Casaldàliga, que s'ha implicat en la lluita pel retorn de les terres als indígenes, va haver de marxar pel clima de violència creixent a la zona. Custodiat per la policia, el bisbe va ser traslladat en avioneta a uns mil quilòmetres de distància. Casaldàliga, un emblema de la defensa de la causa indígena, va ser acollit a casa d'un amic religiós per qüestions de seguretat.

El bisbe català sempre ha donat suport als indis Xavantes, originàriament propietaris d'aquestes terres que després van passar a les mans dels terratinents. Casaldàliga, de 84 anys i malalt de Parkinson, ha rebut més amenaces de mort per un conflicte latent des de fa mig segle. Aquest mes de desembre els terratinents havien de ser desallotjats de les terres, d'acord amb una ordre ministerial que fa més de 20 anys que està pendent de compliment.

stats