Societat 04/10/2012

Els sindicats denuncien que hi ha uns 2.000 mestres menys que l'any passat treballant

Convoquen una concentració unitària el dilluns 8 d'octubre per reclamar que es cobreixin les substitucions des del primer dia

Acn
3 min
D'esquerra a dreta, les representants d'UGT, CCOO i USTEC. / ACN

BarcelonaEls sindicats de l'ensenyament USTEC, CCOO, UGT i ASPEC-SPS han denunciat que gairebé un mes després de l'inici de curs hi ha uns 2.000 interins i substituts menys treballant a les escoles catalanes, a més de les 1.783 jubilacions que no s'han cobert.

Segons la portaveu de CCOO, Montserrat Ros, a l'octubre de l'any passat hi havia uns 14.000 professors substituts i interins amb feina i actualment en són poc més de 12.000. Això fa que de mitjana hi hagi una substitució sense cobrir a cada centre, segons el sindicat.

Davant d'aquesta situació, els sindicats han reclamat que es torni a substituir des del primer dia i que les substitucions siguin del total de la jornada de la persona de baixa, i no del 85%.

Els sindicats han tornat a alertar de l'afectació a l'atenció als alumnes que suposa no cobrir les baixes fins el desè dia, mesura implantada pel govern espanyol i que asseguren que la consellera Irene Rigau podria no aplicar, perquè ella mateixa va destacar que la competència és catalana, però malgrat tot està aplicant.

Els sindicats han alertat del "desgavell" que aquesta situació provoca als centres i els efectes negatius que té en l'atenció als alumnes, especialment als que tenen més dificultats i als d'atenció especial, segons ha dit la portaveu d'UGT, Anna Montero.

Calculen un estalvi "garrepa" de 5 milions d'euros

També han reclamat que es deixin de fer contractes del 85% de la jornada i es tornin a contractar els substituts pel 100% de la jornada de la persona que substitueixen. La consellera va anunciar aquesta mesura a principis de curs defensat que ho feia per poder contractar més gent. Els sindicats però neguen que això estigui passant. Ros ha dit que "hi ha uns 2.000 substituts menys que fa un any i estan contractant més barat".

Els sindicats calculen que l'estalvi que suposa aquesta reducció de les jornades és de 5 milions d'euros, una quantitat que la portaveu d'USTEC·STEs, Rosa Cañadell, ha considerat que demostra l'actitud "garrepa" del Departament d'Ensenyament, perquè no justifica el mal que assegura que s'està generant en el sistema.

Matemàtiques i anglès, les que tenen més substitucions

Els sindicats han explicat que es donen moltes situacions però que actualment les especialitats on s'estan contractant més interins i substituts són Matemàtiques i Anglès. Malgrat això, han exemplificat que enguany els nomenaments a 3 d'octubre van pel número 18.696, mentre que el mateix dia de l'any passat s'havia cridat fins el 46.745.

Les especialitats amb més dificultats de contractació per substitucions són filosofia, psicopedagogia, dibuix, música, educació física i història a secundària i primària, educació especial i sisena hora a primària.

Han explicat també que a l'octubre de l'any passat es van fer nomenament durant 12 dies al setembre i enguany han estat vuit dies, un 30% menys segons ha explicat Ros.

Concentració el proper dilluns

Davant d'aquesta situació, els sindicats han convocat una concentració el proper dilluns per exigir que les baixes es cobreixin des del primer dia i que els contractes dels substituts siguin pel total de la jornada de la persona que substitueixen. A Barcelona la concentració es farà a les 18 hores a la plaça de Sant Jaume i també hi haurà manifestacions a Girona, Lleida i Tarragona.

Els sindicats han fet una crida a la participació de tots el professorat, especialment els substituts i interins, així com dels pares i el conjunt de la comunitat educativa. Han assegurat que aquesta és una qüestió a la que se li pot donar resposta immediatament si el Govern té voluntat i han demanat que la campanya electoral no interfereixi en decisions com aquesta.

stats