Societat 11/04/2013

Aconsegueixen que el cervell sigui transparent

Un equip multidisciplinari de la Universitat de Stanford, a Califòrnia, ha desenvolupat un mètode que promet revolucionar l'estudi del cervell

Efe
2 min
El cervell, vist des de la part inferior / EFE / DEISSEROTH LAB

Los AngelesUn equip multidisciplinari de la Universitat de Stanford, a Califòrnia, ha desenvolupat un mètode per estudiar el cervell sense alterar-ne la forma ni connexions internes gràcies a un procés químic que el fa transparent, segons ha anunciat avui la institució. Aquest revolucionari avenç promet canviar l'anàlisi del funcionament de la 'caixa negra' de l'ésser humà, un òrgan fins ara indesxifrable i l'interior ha quedat ara exposat com un aparador.

Aquesta tècnica, anomenada Clarity, presenta un gran potencial per accelerar les investigacions sobre malalties com l'Alzheimer, l'esquizofrènia i posar de manifest les neurones vinculades a la síndrome de Down o l'autisme. "L'estudi de sistemes intactes amb aquest tipus de resolució molecular i en tota la seva dimensió [ser capaços de veure'n el detall més nimi i tota l'estructura al mateix temps], ha estat un objectiu no assolit en la biologia, una fita que Clarity comença a complir", ha assegurat Karl Deisseroth, enginyer biològic, psiquiatra i cap del projecte.

El mètode de Deisseroth ha estat desvetllat aquest dijous en un article publicat a internet per la revista Nature. Fins ara ha estat testat fonamentalment en ratolins, tot i que també s'ha provat amb èxit en el peix zebra i en mostres de cervell humà. Fins ara, l'estudi de l'interior del cervell obligava a seccionar-lo, la qual cosa comportava la pèrdua de la seva estructura. Gràcies a Clarity, l'òrgan es pot estudiar com una sola peça, amb les seves connexions i complexitat molecular intactes. Els científics poden endinsar-s'hi amb tecnologia tridimensional, realitzar mesuraments i utilitzar químics que permetin distingir-ne les interioritats per colors.

"Mai més l'estudi en profunditat del nostre òrgan tridimensional més important quedarà limitat per mètodes bidimensionals", ha indicat Thomas Insel, director de l'Institut Nacional de Salut Mental dels EUA, per indicar la transcendència de la descoberta.

L'essència d'aquest nou procediment d'anàlisi del cervell consisteix a reemplaçar els lípids que donen forma a l'òrgan, i que en dificulten l'anàlisi, per un hidrogel. Un cop aplicada aquesta substància, que comença un procés de petrificació, se'n pot extreure el lípid sense danyar-ne els teixits. El resultat és un cervell transparent.

El repte que es plantegen els investigadors a continuació és com gestionar i interpretar la gran quantitat de dades que es fan accessibles. "Suposa un desafiament de computació immens. Hem de desenvolupar millorats sistemes de tractament d'imatges segmentades, registre d'imatges tridimensionals, calcs automatitzats i captació d'imatges", ha apuntat Deisseroth.

stats