El trànsit de Venus fa llum sobre misteris de l'Univers

Mònica L. Ferrado
2 min
El trànsit de Venus fa llum sobre misteris de l'Univers

Va passar fa vuit anys, però no es tornarà a veure fins d'aquí a més d'un segle. És el que fa extraordinari el trànsit de Venus, que s'interposarà entre la Terra i el Sol durant set hores la nit del 5 al 6 de juny. Històricament, els trànsits de Venus han sigut esperats perquè han resolt preguntes importants sobre l'Univers. Va ser a l'astrònom Edmond Halley a qui, al segle XVII, se li va acudir que fent observacions durant aquest esdeveniment es podria arribar a saber com és de gran el Sistema Solar.

Ara els científics esperen aprofitar l'ocasió per desvelar una altra incògnita: trobar planetes que encara no coneixem, els anomenats exoplanetes , sovint amb l'esperança que algun reuneixi condicions d'habitabilitat, si més no per allotjar almenys algun tipus de vida.

Els telescopis com l'europeu CoRoT i el Kepler de la NASA busquen constantment aquestes dades. Però les condicions de la pròxima matinada seran úniques. Quan un planeta passa pel davant d'una estrella (com ara el Sol) temporalment bloqueja una porció de la llum que emet aquesta estrella. Aquest canvi en les condicions d'observació de l'espai permet prendre mesures en què habitualment el Sol interfereix. És una de les maneres de buscar exoplanetes. També s'aprofiten altres trànsits, com el de Mercuri, que, juntament amb Venus, és un dels dos únics planetes interiors que estan més a prop del Sol que no pas de la Terra. Per això trobar exoplanetes és una tasca lenta, perquè les condicions idònies només es donen periòdicament. Venus passa davant del Sol a intervals de 121 anys, 8 i 105 anys. L'últim trànsit de Venus va ser el 2004, però probablement ningú dels que ara vivim a la Terra veurem el pròxim, que serà el 2117.

On es pot veure el trànsit

Segons Aster, Agrupació Astronòmica de Barcelona, des de Catalunya, el trànsit serà observable entre les 6.17 i les 6.49 hores. Els membres d'Aster es trobaran al castell de Montjuïc amb telescopis i altres instruments. Qui vulgui veure'l pel seu compte, haurà de buscar un lloc alt on sigui visible l'horitzó. El millor sistema d'observació són uns bons binocles protegits per filtres especials davant de cada vidre perquè el Sol mai es pot mirar directament, pot fer mal als ulls. La Universitat de Barcelona ha activat una web, venus2012.ub.edu, que retransmetrà les imatges obtingudes a les illes Svalbard, a l'oceà Àrtic, el lloc més idoni per observar-lo.

stats