LIBERALS EUROPEUS
Política 25/06/2018

Rivera i Macron negocien un pacte a les europees

Es podrien presentar amb la mateixa sigla o compartir grup després de les eleccions

Núria Martínez
2 min
Christophe Castaner i José Manuel Villegas, aquest dilluns

MadridNo és cap secret que la formació d’Albert Rivera s’emmiralla en el president francès Emmanuel Macron per aconseguir arribar a la Moncloa. Com un pas més en aquesta tàctica i per aprofundir en el posicionament europeista, Ciutadans va anunciar ahir que estava estudiant unir-se a la plataforma impulsada per La República en Marxa, el partit de Macron, per a les eleccions europees de l’any que ve. La intenció és que també s’hi sumin formacions d’altres països, com el Partit Demòcrata (PD) italià de Matteo Renzi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho va explicar el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, després de reunir-se a Madrid amb Christophe Castaner, president d’En Marxa i ministre responsable de les Relacions amb l’Assemblea Nacional francesa. Segons va explicar Castaner, la plataforma buscaria “unir tots els progressistes europeus independentment del seu origen polític i recorregut”, per fer front als “populismes” en països com França i Itàlia, entre d’altres.

Encara que volen començar un acostament entre les seves formacions, el president del partit francès va afirmar que la plataforma estava al marge d’ALDE, el grup dels liberals a l’Eurocambra. “Es tracta d’anar més enllà de la política per poder atraure els que vulguin treballar amb En Marxa”, va explicar Castaner, que va insistir que estaven intentant establir les condicions necessàries per aconseguir aquest acostament al grup dels liberals europeus.

Pel que fa al PNB i el PDECat –els eurodiputats que comparteixen grup parlamentari a ALDE amb Ciutadans–, Castaner va respondre que podien formar part de la plataforma “els homes i les dones amb compromís i ambició europea”, també si eren “bascos o catalans”.

Per la seva banda, el secretari general de Cs va defensar que “en aquest moment la cosa important és tenir una idea comuna d’Europa”, tot i que va insistir que encara no havien pres cap decisió. Fonts de Ciutadans van explicar a Efe que podria ser amb una única candidatura a escala europea o presentant-se cadascun amb la seva pròpia sigla, formant part d’aquesta plataforma, que després podria crear un grup propi al Parlament Europeu. Però, de moment, van afegir les fonts, s’estan buscant socis i concretant les polítiques per establir després el mecanisme més adequat per anar a les eleccions.

Un projecte comú

Després de la reunió d’aquest dissabte entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el francès, Emmanuel Macron –en què es va escenificar una bona sintonia–, Castaner va ressaltar ahir que Ciutadans va ser el primer partit que va donar suport al president francès. “Som dues forces europeistes i dos moviments que surten directament de la ciutadania amb ganes de reforçar la integració europea”, va destacar Villegas, tot i puntualitzar que en la trobada d’ahir “va quedar damunt la taula la voluntat de continuar treballant en la coordinació de les propostes per a Europa”. Villegas també va manifestar que aspiraven a “construir un projecte comú” modernitzador per aconseguir que els “ciutadans no vegin les institucions europees com una cosa llunyana, sinó que les identifiquin com a pròpies”.

Pel que fa a la possible candidatura de Manuel Valls –que va ser primer ministre socialista amb François Hollande– a les pròximes eleccions municipals a Barcelona, com l'hi ha proposat Ciutadans, Castaner va manifestar que era un “home lliure” i que podia fer el que volgués sense necessitat de demanar-li “autorització”.

stats