L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Diuen que venen amb propostes'

2410 visualitzacions

This browser does not support the video element.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, rep avui el president espanyol, Pedro Sánchez, a la plaça de Sant Jaume. Com ja saben, la política també es fa amb gestos, i la primera notícia és aquesta, que Sánchez ha vingut a Catalunya i s’ha reunit al Palau amb Aragonès, allò de president a president, de govern a govern. 

Es tracta, sens dubte, de reconèixer l’altre, d’acceptar el paper d’Esquerra com a baula fonamental de la cadena de suports amb què Sánchez aguanta el seu govern. A Sánchez ja li va bé, perquè depèn dels vots d’Esquerra, i a Aragonès també, perquè governa en superminoria, i, el president està construint la imatge de líder que li permeti tornar a ser candidat a la presidència, fins i tot en el supòsit del tot probable que Oriol Junqueras, el president del partit, torni a estar habilitat per optar a un càrrec públic. 

Cargando
No hay anuncios

No és amb aquesta reunió, només, que Sánchez fa un reconeixement d’Esquerra. Ja el va fer la setmana passada quan li van preguntar quan es reuniria amb Puigdemont i va contestar que a la seva agenda només hi havia programada una reunió que era amb Pere Aragonès.

A partir d’aquí, en sortirà algun acord concret? Perquè una cosa és el diàleg de partits i una altra el de governs. Aquesta matí, a Palau, la resposta era que “diuen que venen amb propostes”. A vegades les propostes, en forma d’”ordeno y mando”, són que l’aeroport del Prat es digui Josep Tarradellas. Aquest cop, però, el traspàs de Rodalies sembla la gran oportunitat per vendre que l’Estat fa un gran traspàs a Catalunya. 

Cargando
No hay anuncios

Aquest matí Pedro Sánchez ha estat entrevistat per Jordi Basté a RAC1, i li ha dit que el referèndum no hi cap, a la Constitució, que allà on poden trobar-se el PSOE i l’independentisme és en la idea “transversal” de Catalunya com a zona on està molt arrelada la voluntat d’autogovern.

Però l’amnistia no era inconstitucional i ara sí que ho és? Sánchez ha vingut a dir que la que volien els independentistes sí, que la que volia el PSOE, no, i que ni referèndum no vinculant. I que el més lògic seria reunir-se amb Puigdemont un cop aprovada l’amnistia.

Cargando
No hay anuncios

No cal que li donem gaires més voltes. Ara com ara, Sánchez, Esquerra i Junts pengen del mateix fil, el de l’amnistia, i aquest fil no el tallaran. El que passi després, sobretot tenint en compte que el primer semestre del 2025 hi ha d'haver eleccions a Catalunya, ves a saber com es buscaran la vida en solitari.

Bon dia.