L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Diuen que venen amb propostes'

No cal que li donem gaires més voltes. Ara com ara, Sánchez, Esquerra i Junts pengen del mateix fil, el de l’amnistia, i aquest fil no el tallaran

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, rep avui el president espanyol, Pedro Sánchez, a la plaça de Sant Jaume. Com ja saben, la política també es fa amb gestos, i la primera notícia és aquesta, que Sánchez ha vingut a Catalunya i s’ha reunit al Palau amb Aragonès, allò de president a president, de govern a govern. 

Es tracta, sens dubte, de reconèixer l’altre, d’acceptar el paper d’Esquerra com a baula fonamental de la cadena de suports amb què Sánchez aguanta el seu govern. A Sánchez ja li va bé, perquè depèn dels vots d’Esquerra, i a Aragonès també, perquè governa en superminoria, i, el president està construint la imatge de líder que li permeti tornar a ser candidat a la presidència, fins i tot en el supòsit del tot probable que Oriol Junqueras, el president del partit, torni a estar habilitat per optar a un càrrec públic. 

No és amb aquesta reunió, només, que Sánchez fa un reconeixement d’Esquerra. Ja el va fer la setmana passada quan li van preguntar quan es reuniria amb Puigdemont i va contestar que a la seva agenda només hi havia programada una reunió que era amb Pere Aragonès.

A partir d’aquí, en sortirà algun acord concret? Perquè una cosa és el diàleg de partits i una altra el de governs. Aquesta matí, a Palau, la resposta era que “diuen que venen amb propostes”. A vegades les propostes, en forma d’”ordeno y mando”, són que l’aeroport del Prat es digui Josep Tarradellas. Aquest cop, però, el traspàs de Rodalies sembla la gran oportunitat per vendre que l’Estat fa un gran traspàs a Catalunya. 

Aquest matí Pedro Sánchez ha estat entrevistat per Jordi Basté a RAC1, i li ha dit que el referèndum no hi cap, a la Constitució, que allà on poden trobar-se el PSOE i l’independentisme és en la idea “transversal” de Catalunya com a zona on està molt arrelada la voluntat d’autogovern.

Però l’amnistia no era inconstitucional i ara sí que ho és? Sánchez ha vingut a dir que la que volien els independentistes sí, que la que volia el PSOE, no, i que ni referèndum no vinculant. I que el més lògic seria reunir-se amb Puigdemont un cop aprovada l’amnistia.

No cal que li donem gaires més voltes. Ara com ara, Sánchez, Esquerra i Junts pengen del mateix fil, el de l’amnistia, i aquest fil no el tallaran. El que passi després, sobretot tenint en compte que el primer semestre del 2025 hi ha d'haver eleccions a Catalunya, ves a saber com es buscaran la vida en solitari.

Bon dia.

stats