L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Junqueras vol seguir tot i la contestació interna'

Illa ha dit avui que esperarà al procés de reflexió d’Esquerra. Necessita els seus vots si vol fer un govern. Igual que Puigdemont necessita Esquerra perquè no facin un govern amb Illa

Ahir els vaig comentar que la carta de Junqueras a la ciutadania era en realitat una carta al partit per dir que no pensava dimitir: “Algú creu que haig de plegar?”, es preguntava. O sigui, si algú es veia amb cor de disputar-li el lideratge del partit. I a la tarda l’executiva del partit, després de 4 hores de reunió, li va donar una resposta: n’hi ha molts que pensen que després dels mals resultats obtinguts a les últimes eleccions ha arribat l’hora del canvi del lideratge.

I la resposta va ser que sí. I de fet, la número 2, Marta Rovira, se li va avançar i va anunciar a través d’una carta en solitari que després de 12 anys no es presentaria a la reelecció com a secretària general. Aquí s’ha acabat el tàndem. Aleshores Junqueras va proposar fer un congrés al juliol (amb aquest marge de dos mesos no donava gaire temps a preparar una alternativa al seu lideratge) i al final va acceptar plegar després de les europees del 9 de juny i obrir un procés de “reflexió i escolta activa” de la societat fins a un congrés del partit que se celebrarà el 30 de novembre.

A Junqueras el partit li ha parlat clar. I al seu torn, Junqueras creu que pot tornar i que difícilment tindrà un rival a dins del partit que li disputi la presidència. I aquest matí, a les 9, ha sortit a explicar-ho: "Em sentiré plenament legitimat a fer-ho si tinc un aval explícit i renovat. I, per tant, jo em vull sotmetre a l'aval de la militància per saber què és el que esperen de mi. Si és que n'esperen alguna cosa, potser no n'esperen res".

Junqueras creu que té dret a continuar liderant Esquerra i tornar a ser-ne algun dia candidat a la presidència de la Generalitat, perquè s’ha passat la meitat del seu mandat a la presó o inhabilitat.

Amb aquest calendari a la mà, Junqueras no serà president quan calgui decidir a qui cal investir, si Illa o Puigdemont, o si cal repetir eleccions. És difícil que hi hagi noves eleccions sense Aragonès, sense Rovira i a punt de fer un congrés del partit. Joan Tardà defensava ahir la idea que no s’hauria de bloquejar la investidura, però a la política, especialment la catalana, pot passar de tot.

Mentrestant, Illa ha dit avui que esperarà al procés de reflexió d’Esquerra. Necessita els seus vots si vol fer un govern. Igual que Puigdemont necessita Esquerra perquè no facin un govern amb Illa. 

Bon dia. 

stats