L'anàlisi d'Antoni Bassas: "La gent nota que la política fa por" (Joan Granados)

La gran pregunta és quina resposta dona a això l’independentisme polític català

Portada de l’ARA: "L’ONU amonesta Espanya. L’Estat va violar els drets polítics del president a l’exili quan li va suspendre la condició de diputat el 2018". 

Ho ha dictaminat el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, que està compost per 18 experts, sotmesos a eleccions cada quatre anys.

El comitè demana una reparació integral per a Puigdemont, que es faci una àmplia difusió del dictamen i que Espanya digui, en el termini de sis mesos, què ha fet per corregir aquesta situació. I el que diu el comitè és vinculant. Espanya li ha de fer cas.

Esclar que no sé si Espanya en dirà alguna cosa, perquè avui a El País o a La Razón la notícia ni hi surt.

Però, a veure: aquest matí la vicepresidenta espanyola Calviño ha anat a Catalunya Ràdio i la Laura Rosel li ha preguntat pel dictamen de l’ONU contra Espanya: "Vicepresidenta, com ho interpreta la Moncloa?": “Reafirma que el que ha de fer el senyor Puigdemont és venir a Espanya per ser jutjat. Per a mi aquesta és la conclusió que es treu d’aquesta resolució”.

Que al govern espanyol, tant si és del PSOE com del PP, li és igual que el rebreguin la justícia belga, la britànica, l’alemanya, la italiana, l’europea o l’ONU. 

Que la dreta espanyola continua a la pàgina de les il·legalitzacions. Ayuso parla de Bildu però el somni humit és l’independentisme català, que l’Estat sap que no el té desarticulat.

L’Estat n’ha après una mica. Ja no comet erros gruixuts com el del ministre portaveu del govern de Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, que l’octubre del 2017 va declarar que el seu govern veia amb “gust” que Puigdemont es presentés, perquè seria una manera que els catalans jutgessin el que s'havia vist aquell 2017. I sí, per cada vot que va treure el PP els partits independentistes en van treure 5. Ara el govern (que no la justícia, ni el PP, ni el sistema mediàtic) va més amb compte. Fa veure que a Catalunya ja no passa res, mentre té un president de la Generalitat a l’exili i un munt de gent investigada i imputada pel 2017 i el 2019. I no hi ha diàleg ni referèndum a la vista. 

La gran pregunta és quina resposta dona a això l’independentisme polític català. Mirin, ahir va fer 40 anys que el Parlament va aprovar la llei de creació de la CCRTV. Ahir l’Helena Garcia Melero va convidar el primer director general, Joan Granados, que està a punt de fer 89 anys. Li pregunta com veu TV3, i contesta Granados:

“Hi ha quelcom que la gent nota, que la política fa por. Quan hi ha guerra, no es pot simular la pau. I d’una manera o d’una altra, la gent es pensa que estem simulant la pau. Per entendre'ns: el president del govern espanyol què pensa?, què diu? «Catalunya és una bassa d’oli». Si aquí continuem dient que sí que és una bassa d’oli, i el govern d’aquí també es pensa que és una bassa d’oli, estem simulant una cosa que no existeix”.

Bon dia i bon cap de setmana. 

stats