L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Junts hi veu una “clàusula anti-Puigdemont”'

El vot contrari de Junts a la convalidació del decret no està decidit, però el temps perquè el ministre Bolaños i la portaveu Nogueras negociïn s’acaba. I com que Junts no es refia de Bolaños, va amb el “d’entrada no”.

Ja els vaig dir ahir que “treure Catalunya del règim comú de finançament no es pot fer sense assistir a una revolta popular a tot Espanya”, que “dotar Catalunya d’un finançament singular (digne d’aquest nom, que rebaixi molt el dèficit fiscal actual) és tant o més difícil que pactar un referèndum d’independència” i que “el finançament singular de Catalunya sigui portat a la pràctica demana un nivell de compromís del govern espanyol i de força dels partits catalans que em sembla que excedeix el que es pot esperar”.

Doncs està malament que ho digui jo, però com si Pedro Sánchez hagués sentit la nostra anàlisi d’ahir. Presidente, Catalunya pot tenir un finançament singular?

“Doncs, evidentment, el tema del finançament autonòmic, que crec recordar que és de l’any 2005-2004, és a dir, ja han passat bastants anys, més d’una dècada, toca reformar-lo, toca actualitzar-lo. Per això parlarem amb Catalunya i parlarem amb totes les comunitats autònomes del nostre país”.

O sigui, que parlaran amb Catalunya igual que parlaran amb tothom (hem passat del cafè per a tothom a la bilateralitat per a tothom) i, de fet, ahir el president espanyol va anunciar que el traspàs de l’ingrés mínim vital a la Generalitat acordat la setmana passada serà extensiu a totes les autonomies. O Esquerra comença a fer perdre votacions a Pedro Sánchez o continuarem en un “autonomisme prèmium”, però de disposar del nostre esforç fiscal, res de res.

Junts, que no té el Govern a Catalunya i que no ha d’aprovar uns pressupostos, ja està topant amb el PSOE per l’amnistia. Resulta que el Congrés ha de votar la convalidació d’un decret llei del govern espanyol d’aquests “macedònia” en què es posen a dins mesures molt diferents, però algunes són urgents i s’han d’aprovar abans del 31 de desembre. I han posat al decret que “el plantejament d’una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) acordarà la suspensió de les actuacions fins a la resolució del Tribunal o fins que s’acordi la retirada de la qüestió prejudicial”.

Què vol dir això? Fins ara s’entenia que l’amnistia es pot aprovar al març, que els jutges espanyols no podrien retardar-la més de dos mesos i que, per tant, abans de l’estiu els exiliats ja podrien tornar i els inhabilitats presentar-se a les eleccions. Però, havent posat aquesta clàusula, fins que el TJUE no s'hi pronunciés, podrien passar ben bé dos anys abans que l’amnistia no fos aplicable. 

A veure, els tractats europeus ja marquen la suspensió d’una llei si s'hi presenta una qüestió prejudicial (que en el cas de l’amnistia segur que la presentaria el Tribunal Suprem). Llavors, per què calia posar-ho al decret del govern de Pedro Sánchez? A Junts no se’n refien. Precisament, demanaven posar una excepció a la llei que la blindés,  i més aviat pensen que podria ser una mena de clàusula anti-Puigdemont, perquè no pogués presentar-se a les eleccions del 2025.

El vot contrari de Junts a la convalidació del decret no està decidit, però el temps perquè el ministre Bolaños i la portaveu Nogueras negociïn s’acaba. I com que Junts no es refia de Bolaños, va amb el “d’entrada no”.

Bon dia.

stats