L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Robles es permet donar lliçons'

A sobre, el PSOE ha votat en contra de crear una comissió d’investigació del cas Pegasus. I amb qui ha votat en contra? Amb el PP, amb Vox i amb Ciutadans. Estan espiant el president, que és socialista; els socialistes no volen investigar-ho al Congrés i reben el suport per no investigar de la triple dreta nacionalista espanyola en una mena de front d’estat

3 min

Com aquells anticiclons que s’instal·len sobre nosaltres i el temps no canvia, l’espionatge és la notícia i tot gira al seu voltant.

El minut a minut d’avui indica que, segons ha revelat el vicepresident Puigneró a Catalunya Ràdio, els exconsellers Meritxell Budó i Damià Calvet i el cap de gabinet de Puigneró també van ser espiats "en algun moment anterior al 2020". S'afegeixen a la llista de 65 afectats. I Puigneró ha afegit: "N'hi haurà més".

També avui ha comparegut la ministra Robles a la comissió de Defensa del Congrés. Un diputat que hi és m’ha dit que hi espera entre poc i res. Robles ha considerat que la millor defensa és un bon atac. I amb un to alterat, s’ha permès donar lliçons: "Em sento particularment orgullosa de les forces de seguretat de l'Estat, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, que estan protegint permanentment els nostres drets i llibertats. Em sento particularment orgullosa dels 3.000 homes i dones del Centre Nacional d'Intel·ligència. Ens sentim orgullosos d'aquest país perquè ens sentim orgullosos d'Espanya, perquè som un gran país i perquè no podem acceptar que ningú amb especulacions, sense proves, pugui utilitzar o atribuir cap mena de responsabilitat als ciutadans d'aquest país, que són els que importen als servidors públics. Els 47 milions de ciutadans d'aquest país saben que treballem per ells i per a ells".

Robles defensa el CNI en un moment en què sona un nom com a cap de turc, Paz Esteban López, directora del CNI, que és un càrrec tècnic que fa 40 anys que treballa als serveis secrets espanyols. N’hi ha que l’apunten a ella per salvar Robes i n’hi ha que la defensen advertint que si Sánchez la cessa o la fa dimitir l’escàndol encara serà més gros. La cap del CNI compareixerà demà al Congrés. O sigui que tindrem més minut a minut. 

En el que tothom està d’acord és que la maniobra del govern espanyol de dir que a ells també els han espiat no li ha sortit bé perquè, senzillament, ho ha fet tot més greu, ha projectat debilitat de l’Estat, creant una crisi interna i un escàndol polític en què fins i tot el soci de govern, Unides Podem, no el segueix i ha denotat molta improvisació, perquè això de voler desviar l’atenció del Catalangate convertint-ho en un Spanishgate ha resultat molt forçat. A sobre, el PSOE ha votat en contra de crear una comissió d’investigació del cas Pegasus. I amb qui ha votat en contra? Amb el PP, amb Vox i amb Ciutadans. Estan espiant el president, que és socialista; els socialistes no volen investigar-ho al Congrés i reben el suport per no investigar de la triple dreta nacionalista espanyola en una mena de front d’estat. Això sí, en una data que encara no se sap, Sánchez compareixerà. Només faltaria.

També sona amb més força avui la possible responsabilitat del Marroc, però el Marroc aniria darrere el telèfon de més de 60 polítics catalans? Sobretot després de l’admissió de Robles “què ha de fer un estat?” amb els independentistes. 

I en això estem. Però l’anticicló no ens pot fer perdre de vista la inflació que se’ns menja el poder adquisitiu, la guerra d’Ucraïna o la reversió de drets com el de l’avortament als Estats Units, que és preocupant per se i pel que té d’avís que els drets no es poden donar mai per descomptats, sobretot quan la ultradreta ha anat a classe d’algoritme i de narrativa i està ben finançada.

Bon dia.

stats