L'anàlisi d'Antoni Bassas: ''Le Monde' també demana un referèndum'

"El ministre Catalá, el de Justícia, dient que l’1-O hi haurà “castellets” i botifarrada. I ‘Le Monde’ i ‘The New York Times’ demanant el referèndum. Vostès mateixos"

2 min

Mirin quines dues perles del dia. Una l’hem trobat a Madrid, i l’altra, a París: Resulta que l’Ajuntament de Madrid havia cedit una sala municipal a un col·lectiu anomenat Madrilenys pel Dret a Decidir perquè fessin un acte sobre el referèndum de l’1 d’octubre. Total, que el PP va presentar un recurs i el jutge dona la raó al PP: l’alcaldessa, Manuela Carmena, haurà d’aplicar la suspensió cautelar de la cessió d’aquest local (encara que ja ha dit que hi presentarà al·legacions).

El jutge diu a l’acta que la cessió del local perjudica els interessos generals de la ciutadania, "entre els quals no es pot incloure, de cap manera, la pretensió de fer actes públics en favor d’un referèndum il·legal [...] que atempta directament, clarament i greument contra la unitat d’Espanya, proclamada a la Constitució, així com contra la sobirania del poble".

O sigui, que en plena democràcia hi ha actes polítics que no es poden celebrar. I no em refereixo a les manifestacions de la ultradreta amb símbols feixistes, sinó a parlar del que el mateix govern espanyol diu que és el problema més greu que té plantejat Espanya. No se celebra l’acte. S’ha acabat el problema. Probablement, ara, a Madrid, més d’un a qui no deu agradar que li limitin la llibertat política es deu estar adonant que a Catalunya hi havia milions de persones que tenien raó quan deien que el referèndum era un problema de democràcia. Se li ha d’agrair a l’alcaldessa Carmena, a Madrid, amb votants exposats a un discurs gairebé únic escrit pel PP i seguit per la majoria, que hagi tingut la voluntat de cedir un local per parlar del referèndum.

L’altra perla és a París. L’influent diari ‘Le Monde’ ha publicat aquest editorial on diu: “Madrid ha d’entendre la reivindicació de centenars de milers de catalans que es manifesten des de fa cinc anys, que al principi no demanaven la independència sinó el dret a expressar-se, com va ser el cas dels escocesos. Cameron va autoritzar Edimburg a organitzar el vot: els independentistes van perdre. Rajoy hauria de seguir aquest exemple i convèncer una majoria de catalans d’aquesta veritat: el seu futur europeu és dins Espanya”.

Notin que estem parlant d’un diari que no està a favor de la independència: ‘Le Monde’, una de les veus més importants de França, l’estat centralista, però que diu a Rajoy el mateix que hem dit aquí mil vegades: tens milions de persones al carrer des de fa cinc anys, fes com Cameron, convenç la gent que voti ‘no’ i s’ha acabat. És molt semblant al que va demanar ‘The New York Times’. I mentrestant, el ministre Catalá, el de Justícia, dient que l’1-O hi haurà “castellets” i botifarrada. I ‘Le Monde’ i ‘The New York Times’ demanant el referèndum. Vostès mateixos.

Mentrestant, la fiscalia ordena a Trapero “requisar urnes i paperetes”. Com el fiscal del 9-N: “Qui li va donar les urnes, qui li va donar els bolígrafs?”... Caldrà molta intel·ligència per part de tothom per gestionar aquesta situació delicada que té ara la nostra policia.

stats